Nikšić dobio kinoteku

"Participacijom u ovom projektu Nikšić na neki način dobija istureno odjeljenje Kinoteke, u kojem će svi zainteresovani sugrađani biti u mogućnosti da pregledaju bogatu filmsku građu koja ima izuzetan značaj" kazao je sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović

5562 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

U holu Nikšićkog pozorišta postavljen je računar sa arhivskom kinematografskom građom, čime je i Nikšić zvanično postao dio projekta „Kinoteka u svakom gradu".

„Vodili smo se željom da sve što nudi Crnogorska kinoteka bude dostupno korisnicima i u našem gradu. Participacijom u ovom projektu Nikšić na neki način dobija istureno odjeljenje Kinoteke, u kojem će svi zainteresovani sugrađani biti u mogućnosti da pregledaju bogatu filmsku građu koja ima izuzetan značaj. Ubijeđen sam, da će dolazak Kinoteke u naš grad obradovati sve zaljubljenike u kinematografiju, te da će naročito biti od koristi onima koji se bave filmskom produkcijom i koji se edukuju o filmu i kinematografiji, a posebno će biti značajna za pojedince koji se bave naučno-istraživačkim radom“, kazao je sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Dejan Ivanović.

Prema njegovim riječima, lokalna vlast nastaviće saradnju sa Crnogorskom kinotekom i ubuduće, a sve u cilju podizanja „sedme umjetnosti" u Nikšiću na jedan viši nivo.

foto: Opština Nikšić

„Živimo u civilizaciji kada ljudi radije gledaju nego čitaju. Ovaj projekat ne podrazumijeva samo mogućnost Nikšićana da uživaju u igranim i dokumentarnim filmovima sa kojima raspolaže naša kinoteka, nego je to na neki način i videoarhiv grada. Trag u vremenu. A jedino što se ne može vratiti je upravo vrijeme. Na taj način taj trag u vremenu sačuvan je za brojne generacije koje će doći“, istakao je direktor Crnogorske kinoteke, Goran Bjelanović.

Prema njegovim riječima, kinematografska ostvarenja su dragocjenosti koje treba čuvati, kao što se čuvaju vrijedne slike i knjige.

Direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović zahvalio se Opštini Nikšić i Crnogorskoj kinoteci što su u veoma brzom roku realizovali ovaj projekat koji će značiti svim građanima Nikšića.

Bonus video: