Nagrada za folkloraše "Zahumlja"

"Ovo je prvo odličje u poslednjih par decenija koje je osvojio prvi izvođački ansambl tako da za isti znači veliki uspijeh, a samim tim i afirmiše igrače da još više rade na poboljšanju kvaliteta i masovnosti folklora", kazao je za "Vijesti" umjetnički rukovodilac Marko Đokić

1747 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prvo učešće na "Mitrovačkom festivalu kulture", koji je održan od 20. do 26. juna u Kosovskoj Mitrovici, članovi folklornog ansambla kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Zahumlje" iz Nikšića krunisali su uspjehom – osvojili su nagradu za najupečatljiviji nastup.

Tako je odlučio stručni žiri u sastavu Đorđe Lakušić, David Parlić i Miško Ađančić, a članovima KUD-a "Zahumlje" pehar i prelaznu festivalsku zastavu uručio je vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra "Dragica Žarković", Milan Mihajlović.

Na 28. "Mitrovačkom festivalu kulture" učestvovala su kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i Crne Gore, a Nikšićani, kao i Beograđani, su prvi put nastupili na pomenutom festivalu.

"Predstavili smo se nacionalnim programom – igre i pjesme Boke i Stare Crne Gore. Ovo je prvo odličje u poslednjih par decenija koje je osvojio prvi izvođački ansambl tako da za isti znači veliki uspijeh, a samim tim i afirmiše igrače da još više rade na poboljšanju kvaliteta i masovnosti folklora", kazao je za "Vijesti" umjetnički rukovodilac Marko Đokić.

Pohvalio je gostoprimstvo organizatora i građana Kosovske Mitrovice, i izrazio zadovoljstvo činjenicom da im je nagradu dodijelio žiri koji je u stručan u pravom smislu riječi.

Organizator festivala, u sklopu koga su održane tradicionalne manifestacije – likovna kolonija "Mladen Popović", pjesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" i folklorni sabor, je Kulturni centar "Dragica Žarković", a pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Bonus video: