Zvuci gitare u Herceg Novom

Koncertom Tomija Emanuela festival će biti otvoren večeras na Kanli Kuli u 20.30 časova, a Vlatko Stefanovski sa Kragujevačkim akademskim orkestrom harmonika Akordeonist nastupa u 22 časa. Publika u nastavku može očekivati mnoga poznata imena rok, džez, flamenko, etno i klasične gitare

4746 pregleda 3 komentar(a)
Emanuel večeras na Kanli kuli, Foto: XVI Guitar Art Summer Fest Herceg Novi
Emanuel večeras na Kanli kuli, Foto: XVI Guitar Art Summer Fest Herceg Novi

Otvaranje 16. Guitar Art Summer Festa u Herceg Novom biće otvoreno večeras koncertom svjetski poznatog gitariste Tomija Emanuela i Vlatka Stefanovskog koji će održati svoje koncerte na Kanli Kuli u 20.30, odnosno 22 časa. Veliki i raznovrstan koncertni program ovog festivala održava se na raznim lokacijama, poznatim pozornicama Starog grada, na Kanli Kuli, tvrđavi Forte Mare i Trgu od muzike, a nastupiće mnoga poznata imena rok, džez, flamenko, etno i klasične gitare.

”Festival je zamah i popularnost dobio, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, zahvaljujući vrhunskim umjetnicima i odličnim nastavnicima koji učestvuju na festivalu, koji je jednistven u simbiozi edukativnog i koncertnog programa, uz brojne prateće programe kao što su izložbe i predavanja”, saopštili su organizatori.

guitar art summer fest
foto: XVI Guitar Art Summer Fest Herceg Novi

Iako je otvaranje bilo najavljeno za juče, usljed trodnevne žalosti koju je Vlada Crne Gore proglasila povodom nezapamćene tragedije na Cetinju i ubistva deset osoba, koncert Tomija Emanuela biće upriličen večeras, a organizatori napominju da ranije kupljene ulaznice važe i za novi datum koncerta, odnosno da nije potrebna zamjena.

Ove godine festival otvara Emanuel koji je tokom svoje, pola vijeka duge karijere, više puta posjećivao Balkan i svaki put nanovo oduševljavao publiku. Časopis “Rolling Stone” proglasio ga je za najboljeg gitaristu 1990. godine, dok su čitaoci časopisa za gitariste “Guitar Player” Emanuela ogromnom većinom izabrali za najboljeg akustičnog gitaristu svih vremena.

Kada je u pitanju koncert Vlatka Stefanovskog sa Kragujevačkim akademskim orkestrom harmonika Akordeonist, kao i uvijek, očekuje se spektakl, ovoga puta akustično-električne gitare i orkestra od 30 harmonika. Publika će od 22 časa imati priliku da uživa u posebno primpremljenom programu za ovu priliku, a na kojem će biti dela Pjacole, Morikonea i Stefanovskog u novim aranžmanima.

Virtuozi klasične gitare iz Crne Gore nastupaju sjutra na Trgu od muzike, među kojima i duo Duende koji čine Aleksandra Tepavčević i Ivana Cikić. Duo izvodi djela nekih od najznačajnih kompozitora gitarske literature među kojima su: F. Tarega, I. Albenis, E. Gismonti, A. Pjacola i mnoge druge. Drugi dio večeri rezervisan je za talentovanog gitaristu Petra Dobričanina, dobitnika brojnih nagrada, koji je nastupao na koncertima širom Evrope, kao i na prestižnim festivalima koji se održavaju u regionu.

guitar art summer fest
foto: XVI Guitar Art Summer Fest Herceg Novi

“Sada već kultni koncerti na Trgu od muzike u Starom gradu imaju besplatan ulaz”, ističu organizatori i najavljuju da će dan kasnije nastupiti hercegnovski klasični gitarsita Aleksandar Bubanja, što će biti jedinstvena prilika da ga domaća publika čuje.

Iste večeri, u drugom dijelu programa nastupa Dženk Erdogan svjetski priznati gitarista koji nastupa u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, a koji je 2020. godine dobio je Gremi nagradu za saradnju sa Džimom Kimo Vestom u kategoriji “Best New Age Album”. Njegova posljednja turneja bila je realizovana sa International Guitar Night Project kada je svirao sa L. Strikaljonijem, Samuelitom, A. Bojerom, M. Dozom, Dž. K. Vestom i O. Soikelijem, a tada su odsvirali ukupno 83 koncerta u Americi, Kanadi i Njemačkoj.

“Flamenko spektakl 19. avgusta na Trgu od muzike, donosi talentovana pevačica Tamara Jokić, koja će predstaviti novi album ‘Transiberica’ izdat za portugalski Sony Music SME Iberia. U pitanju je fuzija španske i portugalske muzike pod okriljem proslavljenog gitariste Havijera Limona. Tamara Jokić je prva umjetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižni portugalski Sony Music. Tamara Jokić u Herceg Novom nastupa sa Dušanom Popovićem Lipovcem uspješnim gistaristom iz Srbije, uz dodatnu pratnju muzičara na basu i perkusijama”, saopštili su organizatori.

guitar art summer fest
foto: XVI Guitar Art Summer Fest Herceg Novi

Svečano zatvaranje festivala biće upriličeno 20. avgusta na Trgu do muzike, a veče je rezervisano za jednog od najboljih španskih klasičnih gitarista mlađe generacije Rafaela Agire. U sezoni 2021/22, debitovao je sa Nacionalnim orkestrom Španije, Državnom simfonijom Sao Paula i Norddeutsche Philharmonie Rostock, izvodeći deset različitih koncerata za gitaru i orkestar. Nastupao je u dvoranama kao što su Carnegie Hall, sali Verbier Festivala, Konzerthaus, Čajkovski dvorana, Filharmonija Sankt Peterburga i mnogim drugim.

Tradicionalno 16. po redu Guitar Art Summer Fest će zatvoriti resital najboljih crnogorskih profesora, učenika i studenta klasične gitare, ističu organizatori.

“Guitar Visual Art tradicionalno predstavlja izložbu u poznatoj galeriji na Tgu Belavista - Suy Rayder, koja predstavlja hercegnovske umjetnike Vitku Vuјnović, Vanju Berberović i Borisa Šuberića, koji svako u svom formatu i mediju bilježi grad umjetnosti Herceg Novi u kome je ljetnji Guitar Art zauzeo svoje mjesto”, dodaje se u najavi manifestacije.

Generalni pokrovitelji festivala su Opština grada Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, a partner je JUK Herceg Fest. Prijatelji festivala su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Australije, Ambasada Španije, Ambasada Turske, Hunguest Hotel Sun Resort, Gradska kafana Herceg Novi, a medijski pokrovitelj Radio i televizija Herceg Novi.

Bonus video: