Odlazak Hilari Mantel: Autorka zaslužna za novi uzlet istorijskog romana

Zagovornike Brexita držala je “nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima”. Kritikovala je i britansku monarhiju

2733 pregleda 0 komentar(a)
Mantel, Foto: Reuters
Mantel, Foto: Reuters

Preminula je velika britanska spisateljica Hilari Mantel, dvostruka laureatkinja prestižne nagrade Man Booker - za prve dvije knjige u slavnoj trilogiji, “Vučja jazbina” i “Leševe na vidjelo”. Posljednji dio serije, “Ogledalo i svjetlost”, objavljen je u martu 2020, a autorica je bila prva žena koja je dva puta osvojila nagradu Booker.

Povezani članci

23. Septembar 2022.

Preminula britanska književnica Hilari Mantel

”Duboko smo dirnuti smrću naše voljene autorice, Hilari Mantel, a naše misli su s njezinim prijateljima i porodicom, posebno s njezinim suprugom Džeraldom”, stoji u saopštenju 4th Estate Booksa.

”Veliki je to gubitak i možemo samo biti zahvalni što nam je ostavila tako veličanstven opus. Trilogija Wolf Hall, prema kojoj je BBC emitovao seriju, opisala je sudbinu Tomasa Kromvela i njegov spektakularni uspon s londonskih ulica do glavnog ministra kralja Henrija VIII”, prenosi Reuters.

Njen hrvatski izdavač V. B. Z. je o knjizi “Vučja jazbina” objavio: “Wolf Hall Hilary Mantel uzbudljiv je, dinamičan, maestralno napisan povijesni roman smješten u tudorsku Englesku, u vrijeme vladavine kontroverznoga kralja Henrika VIII. Donoseći istovremeno, kroz fikcionalnu biografiju državnika Thomasa Cromwella, prvog grofa od Essexa, snažan i opčinjujuć bildungs-narativ, detaljan prikaz dvorskih intriga kao i svakodnevnog života širokih slojeva te dojmljivo skicirani okvir “velike”, političke povijesti onodobne Europe, Wolf Hall je vjerojatno najkompletniji, vrhunski roman epohe; najbolji dokaz da je žanr još uvijek itekako živ, suvremen i uzbudljiv. Engleska prve polovine šesnaestog stoljeća zemlja je visoke kulture i velikih renesansnih umova, ali i država koju tresu ratovi, bolesti i politička previranja, a bliži joj se i vjerski raskol: zbog nekonvencionalne Henrikove ženidbene politike engleska crkva odvaja se od Rima, a prijete i ozbiljne vanjskopolitičke posljedice. Meštar Cromwell, nekada kovački sin, vuče sve konce; pomno nadzire kraljeve romanse. Nemoguće je predvidjeti gdje će njegove spletke u ime Engleske odvesti kraljevstvo, ali i čitatelja…”

Hilari Mantel rođena je u Derbišajru 1952. godine, a studirala je pravo na London School of Economics i Univerzitetu Šefild. Radila je kao socijalna radnica i živjela u Bocvani i Saudijskoj Arabiji, prije nego što se sredinom 1980-ih vratila u Veliku Britaniju. Udala se za geologa Džeralda Mekjuina 1972. godine. Par se kasnije razveo, ali su se ubrzo ponovno vjenčali.

Nakon što je proveden Brexit, spisateljica - koja je po baki i djedu bila irskog poijekla - odlučila je zatražiti irsko državljanstvo, a taj je svoj čin pravdala riječima kako želi “ponovno postati Evropljanka”.

Zagovornike Brexita držala je “nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima”. Kritikovala je i britansku monarhiju. Ukupno je napisala 17 knjiga, uključujući djela koja nisu fikcija.

Nova prenosi da je “gotovo svaki od romana ove spisateljice nagrađen, a dva romana su ovjenčana Bukerovom nagradom - “Vučje leglo” i “Leševe na videlo”.

Posljednji dio njene revolucionarne trilogije “Ogledalo i svjetlost”, doživio je ogromno priznanje kritike, i postao instant bestseler Sandej Tajmsa i uvršten je u širi izbor za Bukerovu nagradu 2020.

Evo što je nedavno saradnik Arta, pisac i kritičar Vujica Ognjenović napisao povodom završnog romana trilogije: “U ovom nastavku autorka konačno mora da ubije Kromvela, koji je bio Henrijeva desna ruka skoro deset godina; 1540. godine kralj je izgubio strpljenje sa svojim odanim slugom nakon katastrofalne bračne utakmice sa svojom četvrtom ženom, Anom Klevskom, i odsjekao mu je glavu.

Interesantna je činjenica da se svaka od knjiga Kromvelove trilogije završava se odrubljivanjem glave. Tomas Mor je pogubljen u “Vučjem leglu”, Ana Bolen u romanu “Leševe na vidjelo”. O razlici u pisanju o odrubljivanju Kromvelove glave na kraju romana “Ogledala i svjetlost” od opisivanja pogubljenja Ane Bolen i Tomasa Mora autorka je istakla da se ta razlika ogleda u tome što je morala da opiše stanje Kromvelove svijesti sve dok je on ne izgubi. Zato je morala da pronađe način da ostane u njegovoj glavi dok mu se ugase sva čula, dok ne prestane da čuje, osjeća i vidi. “Čini se kao da osjeća kako mu oštrica prolazi kroz vrat” - objasnila je Hilari Mantel u jednom intervjuu. “Da, još uvijek je pri svijesti. Postoji neka vrsta predanja da je Kromvelovo odrubljivanje glave trajalo prilično dugo. Ali savremenih dokaza za to nema. Međutim, otprilike jednu generaciju kasnije Tom Foks je u “Knjizi mučenika” rekao da je to odrubljivanje glave izvršio neko ko nije bio sposoban da radi taj posao.”

Njen izdavač “Harper Kolins” je potvrdio da je umrla u četvrtak “iznenada, ali mirno”, okružena bliskom porodicom i prijateljima.

Ben Hamilton, koji je bio agent Mantelove tokom njene karijere, rekao je da je bila “najveća privilegija” raditi sa spisateljicom.

”Njena duhovitost, stilska smjelost, kreativna ambicija i fenomenalan istorijski uvid označavaju je kao jednog od najvećih romanopisaca našeg vremena.”

Bonus video: