Jedinstvenim sudbinama oslikana globalna slika svijeta

Komad je, po jednočinkama savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, adaptirala i režirala Ana Vukotić

1170 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Pojedinačne i individualne sudbine nerijetko su prikaz života i svijeta u malom.

U pozorištu takve priče imaju moć da daju globalnu sliku svijeta koji nas okružuje, ali i prikaz zajednice čiji smo dio. Dramaturškinja Željka Udovičić Plenština ističe da je takva i predstava “Obožavateljke”, koju na scenu Kraljevskog pozorišta Zetski dom postavlja crnogorska rediteljka Ana Vukotić.

Premijera predstave “Obožavateljka”, koju je Vukotićeva režirala i adaptirala prema jednočinkama “Autogram za Milicu” i “Obožavateljica”, savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, biće izvedena sjutra u Kraljevskom pozorištu u 20 časova.

Pored režije i adaptacije, ona potpisuje i dizajn predstave, a dramaturgiju je zajedno sa Udovičić Pleština radio Rajko Radulović. Za kostimografiju je bila zadužena Lina Leković, projekciju i video instalaciju Ivan Marušić Klif, scenografiju Andrea Rondović, muziku Aleksandar Radunović, dok je asistentkinja režije Nina Martinović.

Glumački ansambl čine: Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Vule Marković, Marija Maša Labudović, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Vukan Pejović.

Udovičić Pleština je istakla da je Matišić pisac koji je u ovom trenutku u izuzetnoj mjeri prisutan na regionalnim scenama, a da su dvije jednočinke, na kojima se “Obožavateljka” zasniva, povezane glavnim muškim likom, ali još više ženskim likovima.

”Upravo ti ženski likovi i njihove sudbine bile su naša dramaturško-rediteljska inspiracija tokom procesa. Drame su dramaturški formalno odvojene cjeline, no upravo šetanje tih likova iz jedne u drugu dramu i mogućnost prelaska, jeste nešto što ih objedinjuje”, kazala je ona.

Dramaturškinja naglašava i da su sudbine likova tragične uprkos tome što su osjenčene humorom i ironijom, istovremeno pokrećući i lokalne i globalne teme.

”Njihove sudbine tako daju globalnu sliku svijeta koji nas okružuje, a emaniraju i još neke teme kojima smo okruženi, a to su korupcija, kriminal, licemjerje, karijerizam i sve drugo što postoji oko nas”, istakla je Udovičić-Pleština.

Sama priprema predstave zavrijedila je ranije pažnju Evropske teatarske konvencije ETC, najuticajnije pozorišne mreže u Evropu, a na njihovom sajtu je objavljena informacija o završetku prve faze proba, uz komentar dramaturškinje i rediteljke. Tom prilikom su Udovičić Plenština i Vukotićeva podsjetile da predstava kombinuje dvije jednočinke, a da su pokretači radnje i inspiracija za narativne linije, motive i zaplete bili glavni muški likovi i sa druge strane ženski likovi iz prošlosti.

”Predstave su formalno i dramaturški odvojene, ali se vezuju za one likove čije sudbine glatko prelaze iz jedne drame u drugu. Svaka od žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe za život, pokazujući sredinu u kojoj žive kao dominantno muško društvo. Fragmenti tih života stvaraju mozaik ove predstave. Muškim protagonistima ostavljen je izbor: ili se odriču sopstvene savjesti, ili biraju da budu dio licemjerne zajednice kojoj pripadaju, u kojoj postoje po ustaljenoj izokrenutoj logici stvari...”, navele su one tom prilikom.

Komad karakterišu šaljivo osjenčene situacije i duhoviti, prepoznatljivi dijalozi, koje su Vukotićeva i Udovičić Plenština okarakterisale kao “gotovo tipične, otvorene, fluidne i lake”. Takvim pristupom iznijeće važne, opšte teme i obraditi individualne sudbine koje, uprkos humorističnim, ironičnim intervencijama, kriju lične tragedije i tako odražavaju globalne probleme.

Posebno inspirativno u dramaturškom procesu bilo je igranje i otkrivanje onoga što je stvarnost, a što fikcija, gdje je istina, a gdje laž, poručile su one i dodale da miješanje vremena, mjesta i percepcije stvarnosti različitih likova otvara prostor koji se odriče realizma, pa tako scena postaje poprište sučeljavanja stvarnosti i mašte i mjesto susreta živih i mrtvih.

Reprizno izvođenje na repertoaru je dan nakon premijere, 26. novembra u 20 časova, a ulaznice po cijeni od pet i sedam eura, mogu se kupiti na biletarnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u periodu od deset do 13 časova i od 18 do 20. Telefon za dodatne informacije je 067428655.

O ljudima koji se poistovjećuju sa nekima od uloga koje igraju

Glumac Vule Marković je, najavljujući predstavu, izdvojio rečenicu koju je Mate Matišić kroz lik Mata rekao na kraju komada:

”Ne znam da li zbog neke duševne bolesti, od koje bolujem a da ne znam, ili zbog svoje profesionalne deformacije - sve češće ljude doživljavam kao likove”, glasi rečenica koja sve više djeluje kao okosnica životne drame koja se odvija na svakodnevnim scenama.

Marković dodaje da se poistovjećuje sa time, kao i, vjeruje, mnoge njegove kolege.

”Mislim da nema glumca koji nije razmišljao u tom pravcu dok je posmatrao život oko sebe, a nekako ga nije artikulisao na način na koji ga je on artikulisao. Tako da je ovo predstava o likovima, ljudima koji su se identifikovali sa nekim ulogama koje igraju u svom životu: profesionalnim, ideološkim, političkim... To su neka ubjeđenja u kojima su ljudi jednostavno previše zastranili, da tako kažem”, poručio je Marković.

Glumac Goran Vujović, za kojeg je ovo bio drugi proces rada sa rediteljkom Anom Vukotić, vjeruje da će “Obožavateljka” biti još jedna dobra predstava.

”Ako se po jutru dan poznaje, nadam se da će i ova predstava biti uspješna kao i prethodna na kojoj smo radili zajedno”, zaključio je on.

Bonus video: