Umjetničkim poetikama obojili stvarnost

Polaznici „Umjetničkog centra“ u foajeu Nikšićkog pozorišta izložili su radove i to kroz dvije izložbe – najmlađih polaznika, uzrasta od četiri do 15 godina, i starije grupe

2521 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Sestre i akademske slikarke, Jelena Kostić i Milena Krivokapić, zvanično od avgusta prošle godine, kada su registrovale školu crtanja „Umjetnički centar“, a nezvanično već dvije godine, djecu, ali i odrasle, podučavaju kako da razvijaju kreativnost, talenat i maštovitost i da sve to izraze različitim materijalima i likovnim tehnikama.

Koliko su u tome uspjele prikazali su nedavno polaznici „Umjetničkog centra“ kada su u foajeu Nikšićkog pozorišta izložili radove i to kroz dvije izložbe – najmlađih polaznika, uzrasta od četiri do 15 godina, i starije grupe.

„Ideja o pokretanju Centra desila se kao potreba da se zainteresovanoj djeci i odraslima pruži više likovnih sadržaja u uslovima umjetničkog studija. Koncipiran je kao škola koja, osim što se bazira na časove crtanja i slikanja, uključuje radionice fotografije i grafičkog dizajna. Prva takva radionica je uspješno realizovana tokom decembra. U planu je realizacija više aktivnosti iz drugih likovnih oblasti koje uključuju i teorijski segment“, kaže za „Vijesti“ Milena Krivokapić.

Milena Krivokapić
Milena Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Ističe da su školu otvorile kao reakciju na obrazovni sistem jer su procijenile da je likovna grupa predmeta zapostavljena i nedovoljno zastupljena.

„Moje iskustvo rada u obrazovnim institucijama, uglavnom osnovnim i srednjim školama, dovelo me je do zaključka da postoji veća potreba učenika za likovnim izražavanjem, ali i da aktuelni fond časova nije dovoljan da se odgovori na njihove potrebe. O uslovima u kojima se nastava odvija nije potrebno govoriti, jer se ne ulaže dovoljno u umjetnički sektor obrazovanja. Želim odati priznanje nekolicini kolega koji su se svojom posvećenošću i inicijativom - gdje je bilo potrebno uložiti ogromnu energiju -oduprli tom sistemu. Oni su se izborili za bolje uslove u kojima se realizuje likovni program. Ipak, procenat institucija u kojima je to pitanje riješeno je zanemarljiv u odnosu na one gdje su kabineti neopremljeni za izvođenje ovakvog vida nastave“, objašnjava Krivokapić razlog nastanka „Umjetničkog centra“.

Polaznici su iz Nikšića, Podgorice i Kotora, starosti od četiri do 65 godina, a mentorke se trude da ih upoznaju sa različitim crtačkim i slikarskim materijalima i tehnikama, kako bi mogli da se na adekvatan način izraze, ali i pronađu.

Umjetnički centar
foto: Privatna arhiva

„Vrlo smo zadovoljne polaznicima i srećne što možemo da svjedočimo njihovom napredovanju i rastu. Oni nas svojim talentom, kreativnošću i željom da se likovno izražavaju, pokreću da istrajemo u ovom poslu. Postoji divna izreka koju ću parafrazirati - Učitelj je tu da otvori vrata, a na učeniku je da odluči da li će proći kroz ta vrata. To je naša uloga kao mentora škole. Želimo polaznicima da pružimo uvid u nebrojene mogućnosti likovne umjetnosti, da ih podstaknemo da prošire svoje vidike u sagledavanju djela i da prepoznaju mogućnosti likovnog izražavanja koji je blizak njihovom senzibilitetu. Ne želimo da ih 'ukalupimo' u mimetičko sagledavanje i reprodukovanje stvarnosti iako podstičemo analitičko i studijsko crtanje i slikarstvo. Puštamo da se polaznici upoznaju sa formama impresionizma, simbolizma, fovizma, pa čak i apstrakcije koja je takođe kompleksna na jedan svoj način“.

Njih dvije se trude, kako je istakla Krivokapić, da kroz raznolike likovne forme polaznicima otvore "vrata" i da im prezentuju razne vidove likovnog razmišljanja.

„Iz toga su se izrodile različite umjetničke poetike od kojih svaka ima logični slijed, smisao i razlog nastanka. Takve primjere je lako povezati sa životom jer je umjetnost neodvojiva od sociologije, psihologije, ekonomskog standarda, istorijskih prilika...Praktično znanje koje težimo da pružimo starijim polaznicima, propraćeno je pričom o toj povezanosti likovne umjetnosti sa društvenim prilikama i životom. Mislim da je važno da ljudi koji se bave umjetnošću, bilo iz hobija ili profesionalno, uviđaju tu povezanost i važnost umjetnosti po razvoj individualne svijesti i svijesti cjelokupnog društva“, objašnjava Krivokapić koja je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kod Dragana Karadžića, a magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi Marka Musovića.

Sa najmlađim polaznicima se trude da im kroz igru razviju timski rad, kreativnost, posvećenost i fokus, kao i motoriku ruke.

„Tek kroz odrastanje će biti svjesni važnosti da im 'ruka prati misao' što utiče i na njihov psihološki razvoj i potrebu da artikulisano i argumentovano izražavaju svoja osjećanja i emocije“, kaže slikarka.

Ne bez ponosa ističe da se mogu pohvaliti da je nekoliko studenata, koji su prošli kroz njihov studio, upisalo Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju.

Na izložbi seniorske grupe posjetioci su imali priliku da vide uspješno realizovana realistična djela, ali i primjere reprodukcija Pikasa, Modiljanija, Sezana, El Greka…dok je postavka najmlađih, bazirana na raznim crtačkim i slikarskim tehnikama, kolažima, kao i skulpture u glini, za koje je bila zadužena mr vajarstva Vladana Mirković, svjedočila njihovoj razigranosti i kreativnosti.

Bonus video: