Pozorišna magija u Nikšiću traje 139 godina

Nikšićko pozorište će svoj dan obilježiti trodnevnom svetkovinom, od 15. do 17. februara, kada će biti izvedene tri predstave koje su postavljene za manje od godinu: “Osvrni se u gnjevu”, “Boing boing” i “Narodni poslanik”

10230 pregleda 6 komentar(a)
Nikšićko pozorište, Foto: Boško Roganović
Nikšićko pozorište, Foto: Boško Roganović

Nikšićani sustopice za Cetinjanima. Ne dadu im baš da se sami kite lovorikama! Tako i treba!”, objavio je “Glas Crnogorca” u izdanju od 19. februara 1884. godine, nakon što je tri dana ranije u gradu pod Trebjesom izvedena predstava “Slobodarka”, Manojla Đorđevića Prizrenca.

Tog 16. februara, prije 139 godina, počeo je pozorišni život u Nikšiću - magija koja, i pored “nesrećnih rezova” države i grada u prošlosti, i dalje traje. Nikšićko pozorište, uz Zetski dom najstarije pozorište u Crnoj Gori, i pored ratnih i mirnodopskih razaranja, gašenja i ponovnog osnivanja, i dalje priča priču o trajanju, o padovima i usponima, o kulturi i sponi između tri vijeka.

Pozorište će svoj dan obilježiti trodnevnom svetkovinom, od 15. do 17. februara, kada će biti izvedene tri predstave koje su postavljene za manje od godinu - “Osvrni se u gnjevu” (15. februar), “Boing boing” (16. februar) i “Narodni poslanik” (17. februar).

”Boing boing” na repertoru 16. februara
”Boing boing” na repertoru 16. februara foto: Nikšićko pozorište

Nova uprava Pozorišta zadovoljna je učinjenim, veseli ih, kako rekoše, radost stvaranja i već najavljuju da će naredne godine, kada se obilježava 140 godina pozorišne magije u Nikšiću, imati proslavu na ponos ustanovi i gradu.

”Ono što nova uprava želi je da se vrati na taj početak daleke 1884. jer to sa sobom nosi tu radost početka, jednu naivnost koja je u umjetničkom stvaranju, čini mi se, prijeko neophodna, i jednu želju da sa svakim novim igranjem i sa svakim novim umjetničkim događajem postanemo bolji i da popravimo sebe. Čini mi se da negdje u suštini ne odstupamo od one ‘naivne’ teze - da svijet možemo činiti boljim i ljepšim. To je i osnovni princip našeg pozorišnog razmišljanja i djelovanja. Ako za čim čeznemo, čeznemo za tim počecima koji su bili počeci radosti. Kako je to i naš početak onda se mi istinski radujemo. Ono što želimo da predstavimo je da je Nikšićko pozorište mjesto susreta, gdje očekujemo da iz tog susreta svi postanemo bolji i radosniji”, kaže za “Vijesti” direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

Krulanović
Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Umjetnički direktor Janko Jelić ističe da je novo rukovodstvo za godinu i po učilo i raslo zajedno sa institucijom i da su ponosni što su za veoma kratko vrijeme uspjeli da naprave ozbiljne produkcijske zahvate, predstave koje žive, ali i da pojačaju glumačku ekipu.

”Naslijedili smo glumački ansambl od četiri glumca i uspjeli smo da ga pojačamo za još dva, a sad smo dobili i dva glumca pripravnika. Uz to imamo vrlo uspješne i značajne glumce amatere i sa njima se pomažemo, tako da reditelji imaju glumce sa kojima mogu da rade. U jednom razgovoru sa poznatim crnogorskim glumcem Mirkom Vlahovićem rekao mi je da ne možemo biti ozbiljno pozorište dok ne budemo imali deset glumaca. Sad se nalazimo na toj razmeđi da budemo ozbiljno pozorište”, uz osmijeh kaže Jelić.

Jelić
Jelićfoto: Svetlana Mandić

Vizija im je, ističe, da budu institucija kroz koju stasavaju nikšićki, ali i crnogorski mladi glumci, da imaju ansambl koji bi bio reprezentativan da može da predstavi ne samo pozorište, već i grad.

”Nekad iskoračimo i više nego što možda možemo da nosimo. To je dobro. Dobro je da čovjek i institucija od sebe očekuju najveće domete, a ako ne težite da budete bolji onda obavezno budete gori. Postavili smo sebi za cilj i obavezu da da jednu predstavu radimo u završnom dijelu sezone, a drugu za otvaranje naredne sezone. Tako će biti i ove godine. U završnim smo dogovorima sa jednim rediteljem da radimo predstavu na proljeće, a nadamo se značajnoj koprodukcijskoj saradnji sa jednim velikim teatrom za početak naredne sezone, na jesen. Imaćemo i predstavu za djecu sa domaćim snagama i nadam se da ćemo na nju biti ponosni. Moguće je da ćemo uraditi i jednu manju dramsku formu u međuperiodu, koja bi nam osvježila pozorišni život u gradu”, neki su od planova za ovu godinu koje Jelić najavljuje.

Predstava “Gospođa ministarka” iz 1956-57.
Predstava “Gospođa ministarka” iz 1956-57.foto: Arhiv Nikšić

Tragali su, kaže, šta bi to bilo pečat Nikšićkog pozorišta koje bi novo rukovodstvo, zajedno sa zaposlenima, utisnulo.

”Pokušavamo kroz produkciju da iskristališemo repertoar za neke naredne godine, da postavimo predstave koje kroz tematiku koju obuhvataju su jedinstveni pečat našeg pozorišta. Sad smo se opredijelili da u narednom periodu radimo tekstove uglavnom domaćih autora. Da to bude naš pečat”, ističe umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Otkriva i šta je to što bi bio iskorak za pozorište.

”Dobro bi bilo da na sceni postavimo i nekog od novijih mladih autora. To bi bila velika stvar i veliki iskorak za pozorište, za domaću književnost, podsticaj za mlade ljude koji stvaraju, ali i drugim pozorišnim kućama u Crnoj Gori a i u regionu da malo odslušnu šta to imaju. Ima mnogo mladih talentovanih ljudi čiji tekstovi tavore po nekim fiokama, pa bi dobro bilo da se desi da ti tekstovi budu izvučeni iz fioka, da te nagrade dobiju smisao i kroz život na sceni. Kad bi to uspjeli mislim da bih onda mogao da kažem da nova uprava radi zaista dobar posao”, poručio je Jelić.

Predstava 'Koštana' Nikšićkog pozorišta, sezona 1950-51
Predstava "Koštana" Nikšićkog pozorišta, sezona 1950-51 foto: Arhiv Nikšić

Već su krenule pripreme za 19. Međunarodni festival glumca koji će biti održan, najvjerovatnije, druge sedmice u novembru i koji je uvijek prilika da publika uživa u predstavama teatara iz zemlje i regiona i u glumačkim bravurama. Ali, polako se spremaju i za 140 godina pozorišta.

”Stidljivo se spremamo i za obilježavanje 140 godina. Nećemo da se pozorimo i pogordimo, ali itekako se pripremamo a to će se vidjeti na kraju kalendarske godine kada ćemo izaći sa novim projektima. Siguran sam da ćemo sljedeće godine imati sa čim da se podičimo i da će 140 godina biti proslavljeno na pravi način”, obećao je direktor Nikšićkog pozorišta.

Svaki treći dan u godini scena pozorišta “zauzeta”

Prošle godine na sceni Nikšićkog pozorišta realizovana su 134 dogođaja.

”Skoro svaki treći dan u godini imali smo neko dešavanje u pozorištu. Pozorište je bio događaj za grad. Imali smo 31 predstavu za večernju scenu i to 28 gostujućih i tri iz sopstvene produkcije. Vodimo strogo računa da mjesečno imamo i jednu do dvije predstave za najmlađe i na taj način obrazujemo novu pozorišnu publiku i pokušavamo da mladima skrenemo pažnju da je pozorište pravo mjesto gdje se mogu suočiti sa nekim stvarima sa kojima ne bi trebalo da se suoče u životu”, kazao je Krulanović.

Predstava 'Spletka i ljubav', 1950-51. u Nikšićkom pozorištu
Predstava "Spletka i ljubav", 1950-51. u Nikšićkom pozorištufoto: Arhiv Nikšić

Ove godine sala će biti digitalizovana pa će publika imati prilike da gleda najsavremenije filmove.

”Planiramo i nova izdanja - sabrane drame koje su objavljivane u časopisu ‘Pozorište’, riječ je o dramama novijih autora uglavnom iz Crne Gore, a u završnoj fazi su izabrane drame Veljka Mandića”, najavio je Krulanović.

Za 23 godine 30 premijera

Pozorište je na duži period bilo ugašeno 1965. godine, odlukom koja je donesena na drugoj sjednici Savjeta za kulturu Narodne Republike Crne Gore, sedam godina ranije, da se profesionalna pozorišta u Nikšiću, Cetinju, Kotoru i Pljevljima, reorganizuju u amaterska i poluamaterska. Razlog je bio da navodno broj pozorišta premašuje mogućnosti malih sredina, da su u teškoj finansijskoj situaciji, neujednačenog kvaliteta, da je bolje imati jedno kvalitetno pozorište koje će gostovanjima podmirivati potrebe ostalih mjesta”.

A o kvalitetu i radu pozorišta u Nikšiću najbolje govori podatak da su za 16 godina rada (od 1949. kada je osnovano Narodno pozorište, do 1965) imali 116 premijera svih žanrova poznate domaće i svjetske dramaturgije, da su se na sceni kao gosti pojavljivali glumci poput Raša Plaovića, Milivoja Živanovića, Ljubiše Jovanovića, Olivere Marković, da je gostovala i ruska balerina svjetskog glasa Maja Pliseckaja. Čak je i dječije pozorište, prve takve vrste u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata, osnovano u Nikšiću 1956. godine. Ništa nije pomoglo - katanac na pozorište stavljen je 1965. godine jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine Nikšić.

Predstava 'Pljusak' postavljena 1959-60. u Nikšićkom pozorištu
Predstava "Pljusak" postavljena 1959-60. u Nikšićkom pozorištufoto: Arhiv Nikšić

Centar za kulturu Nikšić 1980. godine osniva Dramski studio kojim je rukovodio reditelj Goran Bulajić i koji je za 11 godina rada pripremio 17 premijera i odigrao blizu 500 predstava. Iako je Dramski studio proglašavan za jedan od najboljih amaterskih pozorišta u Jugoslaviji, ugašen je 1991. godine, kada je iseljen iz svojih prostorija i kada je i sala “Kultura” prestala sa radom. Umjesto nje otvorena je kafana.

Odlukom Skupštine opštine Nikšić, u decembru 1999. godine, počinje sa radom Nikšićko pozorište, a zgrada starog pozorišta, sala “Kulture”, srušena je 2008. Renoviranjem bioskopske sale “18. septembar” Nikšićko pozorište 30. januara 2015. godine dobija svoj dom.

Nikšićko pozorište
foto: Nikšićko pozorište

Od obnavljanja do danas imali su 30 premijera među kojima i pet predstava za djecu. Obnovili su “Međunarodni festival glumca” i časopis “Pozorište”, čiji je prvi broj izašao 1956. godine, ustanovili nagradu “Veljko Mandić”, bave se i izdavačkom djelatnošću. I traju.

Bonus video: