Izložba Brana Mandića u Sloveniji: Strah i želja uma

Njegov opus je prilično ujednačen, zasnovan na antropomorfnim slikama koje rijetko zapadaju u društveno kritički stav, tako svojstven misaonom piscu Mandiću, rekla je istoričarka umjetnosti Andrejka Vabič Nose

22429 pregleda 8 komentar(a)
"Aretej", kombinovana tehnika na papiru, Foto: Privatna arhiva
"Aretej", kombinovana tehnika na papiru, Foto: Privatna arhiva

Samostalnom izložbom slika “Strah i želja uma” crnogorski novinar i pisac Brano Mandić predstavio se u petak slovenačkoj likovnoj publici u Galeriji naivne umjetnosti u Trebnju.

Zajedno sa Mandićevim radovima izložene su i skulpture slovenačkog vajara Miroslava Bonea (1952-2021).

Istoričarka umjetnosti Andrejka Vabič Nose podsjetila je da je Mandić svoj slikarski put počeo 2017. godine tokom boravka u SAD kad je osjetio da kroz slikanje može osloboditi nagomilane emocije.

“Njegov opus je prilično ujednačen, zasnovan na antropomorfnim, uglavnom en face slikama poprsja, koje rijetko odstupaju od ove sheme i zapadaju u društveno kritički stav, tako svojstven misaonom piscu Mandiću. Apstraktne forme su uglavnom rodno neodređene, smještene u prazan prostor u kome otvaraju polje ličnih frustracija, bespomoćnosti, bijesa, straha; emocije koje su obično skrivene, neželjene i neprihvaćene“, zapisala je Nose u katalogu izložbe koja će biti otvorena do 14. maja.

Galerija naivne umjetnosti Trebnje jedna je od najstarijih institucija tog tipa u regionu, poznata po likovnoj koloniji koju organizuje još od šezdesetih godina prošlog vijeka. Njihovo prvobitno interesovanje za jugoslovensku naivu, posljednjih je decenija prošireno na outsider art i eksperimentalne oblike likovnog izraza koji se javljaju mimo akademskih tokova.

Bonus video: