Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Podgorici, Borovinić Bojović: Jedna dobra infuzija za naše kućne biblioteke

Sajam knjiga i obrazovanja traje do 14. maja, a otvoren je od 11 do 21 sat

13901 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja pod sloganom "100.000 razloga da dođeš" otvoren je u garažnom dijelu TC Big Fashion u Podgorici uz klasičnu muziku.

Operska pjevačica i mecosopran Ana Sinicki je svojim glasom, energijom i harizmom dopunila otvaranje.

Ona je jedina umjetnica sa ovih prostora koja je dobila stipendiju na Jejl Univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ana Sinicki
foto: Boris Pejović

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, slovenački pisac Goran Vojnović i direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević pozdravili su prisutne na otvaranju sajma.

Otvaranju su prisustvovali brojni ministri, državni zvaničnici i ljubitelji knjiga iz cijele Crne Gore i dijaspore.

Predrag Uljarević se na otvaranju zahvalio gostima i ljubiteljima knjiga za vjeru i podršku u održavanju 17. gradskog i kulturnog sajma knjiga i obrazovanja.

Predrag Uljarević
foto: Boris Pejović

Rakčević je istakao da sajam prethodnih godina nije imao veliku i čestu podršku gradskih institucija i glavnog grada Podgorica.

"Mislim da je naša obaveza da već od naredne godine, od punoljetstva Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici ta podrška glavnog grada bude značajno veća, prisutnija", dodao je Rakčević.

Rakčević
Rakčevićfoto: Boris Pejović

Borovinić Bojović izrazila je zadovoljstvo što joj je ukazana čast da otvori sajam, i to na 8. maja, na dan Svetog Marka, zaštitnika Podgorice.

"Vjerujem da nema boljeg dana da Podgorica slavi knjigu, na dan kada je rođen autor i primjer čojstva i junaštva, osnivač prve čitaonice u ovom gradu”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je potrebno u ovom digitalnom dobu sačuvati knjigu, duhovnost, i najmlađe generacije:

"Upravo ovih dana pažnja nam je pojačano fokusirana na pronalaženje načina da naše najmlađe sačuvamo od zla i usmjerimo ih na prave vrijednosti. Čini mi se da bi dolazak sa njima na ovaj sajam gdje se mogu upoznati sa svim bogatstvom sadržaja iz oblasti i pisane i usmene riječi - bio pravi korak u pravom smjeru".

Jelena Borovinić Bojović
foto: Boris Pejović

Borovinić Bojović se zahvalila "krivcu" ovog događaja Predragu Uljareviću za to, što je Podgorica svake godine domaćin sajma.

"U svakom slučaju, ovo je prava prilika za, izraziću se jezikom moje struke, jednu dobru infuziju za naše kućne biblioteke", kazala je Borovinić Bojović i pozvala građane da posjete sajam koji će trajati do 14. maja.

Nakon ceremonije otvaranja, Goran Vojnović, jedan od najuticajnijih regionalnih imena, slovenački pisac, kolumnista, režiser i scenarista govorio je o počecima svoje karijere, uticaju oca na njegovo stvaralaštvo, identitetu i jedinstvenim naslovima svojih romana.

Goran Vojnović
foto: Boris Pejović

Na kraju ceremonije gosti su mogli čuti nešto više o izložbi Ane Zelinske, koja sadrži stare razglednice Budve 20. vijeka iz kolekcije Arsena Melitonjana i Keri Redi.

Ana Zelinska je iz Rusije. Ona je fotograf, grafički dizajner, blogerka. Direktoica je umjetničkog kluba "Kuća sunca". Živi u Budvi od 2015. godine.

Pobjednica je Međunarodnog foto konkursa "Balkanski most".

Kolekcija fotografija "Moja Crna Gora" koja je izložena na sajmu, dobar je pokazatelj istorijskog nasledstva koje povezuje dvije države.

Sajam knjiga i obrazovanja trajaće do 14. maja, a za posjetioce će biti otvoren od 11 do 21 sat.

Bonus video: