Tivat: U četvrtak izložba "Ilija Damjanović – pomorsko lice Boke Kotorske"

Izložba je posvećena životu i djelu kapetana duge plovidbe Iliji Damjanoviću (1868-1953) iz Lepetana, jednom od najistatnutijih bokeških pomoraca sa početka 20.vijeka

1853 pregleda 0 komentar(a)
Kapetan Ilija Damjanović, Foto: Privatna arhiva
Kapetan Ilija Damjanović, Foto: Privatna arhiva

Povodom Svjetskog dana pomorstva koji se obilježava svakog posljednjeg četvrtka u septembru mjesecu, u JU Muzej i galerija Tivat biće upriličena izložba pod nazivom „Ilija Damjanović – pomorsko lice Boke Kotorske“.

Izložba je posvećena životu i djelu kapetana duge plovidbe Iliji Damjanoviću (1868-1953) iz Lepetana, jednom od najistatnutijih bokeških pomoraca sa početka 20.vijeka.

Iako je bio veliki erudita, poliglota i višestruko nadaren čovjek, kapetan Ilija Damjanović široj javnosti ipak je najpoznatiji po svom podvigu iz prvih mjeseci Prvog svjetskog rata, kada je 4.decembra 1914. u pravom lavirintu zaliva, uvala i ostrva na samom jugu Čilea, upravo on našao čuvenu Istočnoazijsku eskadru njemačkog admirala Maksimilijana fon Špea koga tada nije mogla naći čitava britanska flota.

Podaci koje im je obezbijedio hrabri i sposobni bokeljski pomorac, doprinijeli su nešto kasnije važnoj pobjedi Britanaca nad admiralom Špeom u bici kod Foklendskih ostrva i preokrenuli su tok ratnih dešavanja na Atlantiku.

Herojstvo, erudicija i vanredna sposobnost na moru, samo su dio priče o Iliji Damjanoviću čija je životna storija i jedan od najljepših primjera tradicionalnog bokeškog suživota i međuvjerskog uvažavanja.

Svečano otvaranje izložbe posvećene kapetanu Damjanoviću biće održano u četvrtak, 28. septembra u 19 sati u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat.

Izložbu će otvoriti sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat Olivera Mišković Vidojević, a o životu i djelu kapetana Damjanovića će govoriti novinar Siniša Luković, publicista Nebojša Rašo i direktorica Muzeja i galerije Tivat, Danijela Đukić.

Ovom prilikom biće prikazana i epizoda dokumentarne TV serije “Boka pomorska”, u produkciji NVO Matica Boke iz Tivta i Udruženja „Šta hoćeš“ iz Beograda, koja govori o Iliji Damjanoviću.

Bonus video: