Spajić prihvatio predlog da se formira Savjet za kulturu, imenovaće i savjetnika za tu oblast

Predsjednik Vlade se sastao sa predstavnicima kulturnih udruženja

22277 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Kabinet predsjednika Vlade Milojka Spajića saopštio je da je na današnjem sastanku premijera sa predstavnicima kulturnih udruženja, održanom danas u Vladi, ocijenjeno da "jaka kultura gradi jaku ekonomiju i stabilnost".

Predstavnici kulturnih udruženja su, kako se navodi, ukazali na brojne probleme u domenu kulture i iznijeli niz predloga za unapređenje stanja u toj oblasti.

Spajić je prihvatio predlog za formiranje Savjeta za kulturu Vlade kojim će koordinirati ministarka kulture sa zadatkom da uradi reviziju Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027, da razmatra imenovanja na ključnim pozicijama u ustanovama kulture te predlaže projekate i izmjene zastarjelih ili neadekvatnih zakonskih akata u toj oblasti.

Spajić kultura nije plijen
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

On je istakao da razvoj kulture zauzima visoko mjesto u agendi Vlade i upoznao sagovornike sa namjerom da već narednih dana imenuje savjetnika za kulturu u Kabinetu premijera.

Dogovoren je i nastavak komunikacije sa Kabinetom predsjednika Vlade i Ministarstvom kulture, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predsjednik slobodnog sindikata kulture Crne Gore Vukan Pejović, predstavnica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Tijana Todorović, predstavnik Udruženja filmskih producenata i reditelja Mladen Ivanović i likovna umjetnica i koordinatorka programa za kulturu NVO Centar za ženska prava Tanja Markuš.

Bonus video: