Susret dviju kolekcija umjetnosti nesvrstanih zemalja

Izložba "Šum 84/94/24" otvorena je sinoć u Zagrebu

3798 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: MSUCG
Sa otvaranja izložbe, Foto: MSUCG

Izložba "Šum 84/94/24", koja predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), sa kolekcijom Muzeja savremene umjetnosti (MSU) iz Zagreba, otvorena je sinoć u Zagrebu.

Postavka posjetiocima prikazuje period između 1984. i 1994. godine, odnosno jedne decenije postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito u tadašnjem Titogradu.

"Želim izraziti uvjerenje da ova izložba ne predstavlja samo umjetnički događaj, već i početak otvaranja mnogih drugih regionalnih saradnji koje će uslijediti", kazala je na otvaranju vršiteljka dužnosti direktora MSU Zagreb Vesna Meštić i istakla da je raduje saradnja između ova dva muzeja.

Meštić je uputila zahvalnost doskorašnjoj direktorki Zdenki Badovinac koja je inicirala saradnju i omogućila da vrijedna zbirka iz Crne Gore bude predstavljena u Zagrebu.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: MSU

Izložba se realizuje u okviru cikusa "Okidači", koji je kustoskinja u MSU Zagreb Ivana Kancir, publici detaljnije predstavila.

"'Okidači' su segment većeg ciklusa 'Zbirka kao glagol', koji je nastao kao alternativa konceptu stalne postavke muzejske zbirke. Umjesto naziva 'stalna postavka', ciklusom 'Zbirka kao glagol', MSU Zagreb svoju kolekciju predstavlja kao 'postavku u trajanju', podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju", objasnila je ona.

Kancir je istakla da se ciklus "Okidači" temelji na otvorenosti i procesualnosti, nasuprot dogmatskim i, za naše vrijeme, okoštalim narativima. Muzej ovim projektom postaje otvoren za dijalog sa zajednicom, umjetnicima, kolektivima, aktivistima, kao i za spoljne intervencije, dodala je ona.

Kustoskinja MSUCG Natalija Vujošević je na otvaranju izložbe bliže predstavila dio postavke...

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: MSU

"Suprotstavljajući odabrane radove s arhivskim zapisima i fikcijom, a obuhvatiće ih 'Supravodiči' - tekstualne interferencije pisca Luke Bekavca, izložba postaje prostor za maštanje i zamišljanje nekih mogućih ishoda i istorija prekinutih procesa. Supravodiči će se pojavljivati u mjesečnim intervalima, što će proizvoditi i mikrogibanja unutar postavke izložbe", rekla je Vujošević.

Kustoskinja MSUCG je istakla i da izložba u svom procesu proizvodi mjesta doticanja, preklapanja i susreta koji mogu proizvesti neke drugačije pozicije gledanja, reaktualizaciju odnosa i obnovu komunikacija.

Izložbu je koncipirao tim Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja koji čine kustoskinje MSUCG: Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević, u saradnji sa Ivanom Kancir, kustoskinjom MSU Zagreb.

Umjetnici čiji su radovi zastupljeni na izložbi "Šum 84/94/24" su: Nikolas Mukomberanwa, Vesna Popržan, Saleh Reda, Vlasta Delimar, Fathma Araragi, Mladen Stilinović, Nepoznati autor iz Kenije, Bojana Švertasek, Brana Džokić- Borojević, Lujo Vodopivec, Zuzana Chalupova, Sven Stilinović, Miodrag Dado Đurić, Branka Uzur, Hambis Tsangaris, Breda Beban, Nepoznati autor iz Palestine, Lojze Logar, Harryr, Dalibor Martinis, Nepoznati autor iz Indonezije, Branko i Julija Ružić, Ines Cordova de Imana, Joseph Beuys, Elba Jimenez, Nancy Slight, Milisav Mio Vesović, Ivan Posavec, Omar Carreno, Vlado Martek, Antun Motika, Ratko Petrić. Svi radovi ispraćeni su tekstovima pisca Luke Bekavca.

U Muzeju savremene umjetnosti Zagreba izložba "Šum 84/94/24" je otvorena do desetog marta 2024. godine.

Bonus video: