Vujović se sastala sa Gojković u Veneciji: "Postignut dogovor o zaključivanju novog Sporazuma u oblasti kulture"

"Ocijenjeno da dvije zemlje imaju dobru saradnju u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa, pri čemu su ministarke posebno istakle projekte i programe koji se realizuju u okviru Foruma slovenskih kultura, a koji doprinose jačanju odnosa, ali i promociji naših kultura u Evropi i svijetu"

8415 pregleda 0 komentar(a)
Vujović i Gojković, Foto: MKM
Vujović i Gojković, Foto: MKM

Potpisivanje novog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između vlada Crne Gore i Srbije, uz Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, kao u unapređenje saradnje u oblasti filmske industrije biće sledeći koraci u cilju dodatnog unapređenja kulturne saradnje i jačanja odnosa dvije države.

To je kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija (MKM) poručeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović sa ministarkom kulture i potpredsjednicom Vlade Srbije Majom Gojković, koje su se sastale u Veneciji na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti.

"Prethodno su ministarke prisustvovale otvaranju izložbi u nacionalnim paviljonima Crne Gore i Srbije. Na sastanku je postignut dogovor o zaključivanju novog Sporazuma u oblasti kulture između vlada kojim bi se prethodni Sporazum iz 2008. godine unaprijedio, prije svega u dijelu koji se odnosi na kulturno nasleđe", ističe se u saopštenju.

Iz MKM su kazali da su se sagovornice saglasile da u narednom periodu treba da bude potpisan Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, što bi kako se dodaje bio značajan iskorak unapređenja kulturne i sveobuhvatne saradnje u obostranom interesu.

"Ministarke su zaključile da, imajući u vidu razvijenu institucionalnu saradnju u oblasti kulture, postoji potreba za pokretanjem inicijativa od obostranog interesa i ugovorile dinamiku sledećih sastanaka. Ocijenjeno da dvije zemlje imaju dobru saradnju u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa, pri čemu su ministarke posebno istakle projekte i programe koji se realizuju u okviru Foruma slovenskih kultura, a koji doprinose jačanju odnosa, ali i promociji naših kultura u Evropi i svijetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: