Večeras otvaranje izložbe Mija Mijuškovića u Podgorici

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG)

2729 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba radova velikog crnogorskog umjetnika Mija Mijuškovića biće svečano otvorena danas u Podgorici, u 19 časova u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG).

U saradnji sa galerijom “ForA” iz Berlina, na izložbi će biti predstavljeni eksponati iz kolekcije Natalije Pervak. Na otvaranju će govoriti kustosi izložbe Nikolina Zuber i dr Nikola Marković, dok će se u ime galerije “ForA” publici obratiti i Olga Lystsova.

U tekstu monografije koja prati izložbu Boris von Brauchitsch zapisao je da je ponekad dovoljna jedna samo minimalna intervencija, što Mijušković upečatljivo pokazuje, da i oni sasvim apstraktni objekti postanu tijela, kroz tih samo nekoliko akcenata.

Brauchitsch ističe i da je tajna Mijuškovićevog stvaralaštva duboka veza sa primitivnim i sa prirodom koja je veoma živo prikazana i u neobrađenim djelovima njegovih brojnih skulptura, a vidljiv je i doprinos geološke slučajnosti koja se ne gubi, uprkos tehničkim bravurama umjetnika.

“Ipak, Mijušković joj uvijek odaje najveće poštovanje, jer se priroda nikada ne banalizuje, nikada ne omalovažava, nikada ne kroti. Riječ je samo o izvlačenju na površinu. Izvlačenje na površinu tijela, arterija, teksture, boje. Umjetnik, naravno, takođe uspijeva da nam bez problema dokaže i postojanje vanzemaljaca. Jer ispod njegovih ruku čak se i meteoriti bude u jedan sasvim neočekivani život”, navodi Brauchitsch.

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja.

Bonus video: