Bogati „Dani Dragana Radulovića”

Manifestacija otvorena danas u Podgorici, a program će sjutra biti realizovan i u Splitu

2087 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Dani Dragana Radulovića” otvorena je danas u Podgorici, svečanošću u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”. Program je otvorila gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac, a nastupila su i djeca iz Umjetničkog ateljea “Arlekin”, kao i hor “Zvjezdice”.

Književna nagrada “Dragan Radulović” za 2023. godinu, biće dodijeljena zagrebačkoj spisateljici Ozani Ramljak, danas u 17 časova, na platou ispred biblioteke “Radosav Ljumović”. Nagradu će uručiti predsjednica žirija Dragana Kršenković Brković. Nakon dodjele, slijedi i promocija nagrađenog romana “Kako je Bluno tražio ljubav” Ozane Ramljak, koji je objavljen u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba.

U 18 časova, na istom mjestu, biće promovisan dvobroj (105/106) književnog časopisa za djecu “Osmijeh”.

“Časopis je savremenom koncepcijom, sadržajem i kvalitetom izazvao veliko interesovanje djece, dječijih pisaca, stručnjaka koji se bave književnošću za djecu i mlade, kao i nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori i šire. Na promociji će govoriti pisac Šimo Ešić, glavni i odgovorni urednik književnog lista “Osmijeh” Goran Radojičić, kao i članovi redakcije Dejan Ðonović i Velimir Ralević. Razgovor će moderirati Isidora Jovović, generalna sekretarka Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade”, navodi se u saopštenju.

Na inicijativu Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Splitu, sa ciljem produbljivanja saradnje Splita i Podgorice, sjutra će u tom gradu biti organizovan program povodom manifestacije “Dani Dragana Radulovića”. Tako će u Kinoteci “Zlatna vrata”, biti promovisana knjiga “Iščašene bajke” Dragana Radulovića, a na promociji će govoritii spisateljica Svetlana Kalezić Radonjić, koja je adaptirala tekstove za štampano izdanje, a u ime izdavavača - Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, urednica izdanja Nađa Đurković. Biće prikazan i dokumentarni film o piscu, autora Ognjena Radulovića.

“Dani Dragana Radulovića” biće zatvoreni u Kuslevovoj kući u Podgorici, u 18 časova, promocijom romana “Mika”, Jelene Angelovski, prošlogodišnje dobitnice nagrade “Dragan Radulović”.

Bonus video: