Čuvar tradicionalnih vrijednosti

Knjiga “Očev nauk” Miloša Kecojevića predstavljena je u Nikšiću

2924 pregleda 0 komentar(a)
Sa književne večeri, Foto: Svetlana Mandić
Sa književne večeri, Foto: Svetlana Mandić

Miloš Kecojević iz Nikšića već godinama piše poeziju i prozu i kroz pisanu riječ čuva tradiciju i kulturno nasljeđe. Nastavio je to i najnovijom knjigom “Očev nauk” koja je promovisana u nikšićkom “Zahumlju”.

U knjizi “Očev nauk” nalazi se 11 priča i deset epsko-lirskih poema u kojima Kecojević, prema riječima recenzenta Spasoja Bajovića, nastavlja “da traga po zavičajnoj prošlosti, sakupljajući zrna istine o mnogim dogodovštinama, o negativnim i pozitivnim likovima”.

“Gdje se prepliću kategorijalni pojmovi dobra i zla, problemi krize morala, pitanje čovještva i nečovještva. U svojim novim pričama Kecojević čuva tradicionalne vrijednosti svoga roda, njegove norme, pravila, običaje, osuđuje ljudsku pakost i ljubomoru, uzdiže plemenitost i dobrotu”, kazao je Bajović.

Rekao je da očevi nauci pričama daju ton i boju, osvjetljavaju kolektivno kroz prizmu pojedinačnog, afirmišu čovjeka i ljudsko dobro, što autoru pomaže da raspliće priču, prebaca težište iz jednog prostora u drugi, čineći je na taj način zanimljivom”.

“Inovativnost i specifičnost Kecojevićeve nove knjige ogleda se i u jeziku i upotrebi arhaizama, zaboravljenih riječi, fraza, kovanica...Tako jezik dobija na dubini čije osnovno značenje teži ljepoti stila i razumijevanja sintaksičkih odnosa među riječima. Sve u svemu stiče se utisak da je Kecojević ‘Očevim naukom’ uspio da napravi novi iskorak u svom stvaralaštvu”, zaključio je Bajović.

književno veče nk
foto: Svetlana Mandić

Mr Slavko Milić kazao je da je “Očev nauk” novo ostvarenje u duhu starog sjaja Miloša Kecojevića, “neprolaznog prolaznika u svijetu pisane riječi i zatočenika nikada prolaznog, arhaičnog, lirskog, epskog i proznog kazivanja”, koji je ovjekovječio oca, “gradeći mu hram nezaborava”.

“Kecojević kroz knjigu čitaocima ostavlja vrijedan zalog, a svojim potomcima za nauk kako i na koji način treba živjeti, što se ne smije činjeti i kako se mora odnijeti prema onome što je nepravedno učinjeno”, kazao je Milić.

Kecojevićev pripovjedački postupak oslanja se na bogato nasljeđe realističke proze sa humorističkom intonacijom, dodao je, dok se u njegovim pričama prepliću istorija, legenda, fikcija, stvarnost, zanosi kolektivnog pamćenja i relativizam životne realnosti.

“Kecojevićev narativni svijet je čvrsto oslonjen na običaje i vjerovanja i jasno ukazuje da jedan čovjek ne može pobjeći od događaja koje donosi život...Ova kazivanja daju odgovor na vječita životna pitanja o smislu postojanja”, istakao je Milić.

Kecojević je kroz priče i poeme, prema riječima Ilije Bajovića, prikazao život naših predaka, njihovu borbu, uspone i padove, ali je isto tako “posvetio posebnu pažnju odnosima u porodici gdje se jasno može uočiti da je porodica našim precima bila glavni i jedini oslonac”.

Kecojević
Kecojevićfoto: Svetlana Mandić

Snežana Pejović Ratković smatra da Kecojević nastoji da istoriju i duhovno nasljeđe stopi u jedno, da “dah prošlog i sadašnjeg dovede pričanjem na jedan nov nivo, dajući mu pečat svevremenog”.

“Kecojević nastoji da prenese narodu i pokloni dio kulturne nam i istorijske riznice. Tumačenje narodnog duha i odanost narodnom biću, temelju i korijenima se postavlja kao zadatak..Iz patrijarhalne sredine i hrišćanskih načela Kecojević donosi ambijentu jednostavnu i oslobođenu kulturu pripovijedanja. Takvo pripovijedanje i poetisanje su odraz njegovog duhovnog bića i, skoro, njegov već prepoznatljiv stil”, istakla je Pejović Ratković i pročitala dio iz recenzije dr Marijane Terić.

“Kecojević, čuvar našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa, odnosno čuvar prošlosti i vizionar budućnosti, stvara poetski svijet, sliku nacionalnog identiteta koja počiva na vrijednostima iz patrijarhalne sredine u kojoj je odrastao”, zapisala je Terić.

U riječi govornika, publika je imala prilike da se uvjeri kroz fragmente iz knjige koje je pročitao Miro Nikolić.

Autor “Očevog nauka” uz zahvalnost svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana, ali i da bude predstavljena, govornicima, publici, a posebno porodici, kratko obraćanje završio je pjesmom koja je, kao i knjiga, posvećena ocu.

Promociju knjige organizovala je Književna zajednica “Vladimir Mijušković” koja je, uz Opštinu Plužine, izdavač knjige.

Bonus video: