"Prilika da čitajući 'Iščašene bajke' djeca porazgovaraju sa roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo"

"Dragan Radulović je, skupa s Jakšom Fiamengom bio dio karavane pjesnika koja je od 1982. pa sve do početka 90-ih godina obilazila Dalmaciju. Stoga ovo i nije prvi prvi put da se o Raduloviću govori u Splitu"

2384 pregleda 2 komentar(a)
"Dani Dragana Radulovića", Foto: Sekretarijat za kulturu Glavni grad Podgorica
"Dani Dragana Radulovića", Foto: Sekretarijat za kulturu Glavni grad Podgorica

U pitanju modernizovana verzija dobro poznatih bajki. One se ne dešavaju u neko davno vrijeme, nego u moderno doba, u XX vijeku, i ambijent je potpuno gradski, sa svim obilježjima savremenosti 80-ih godina. Zato je ovo divna prilika da, čitajući "Iščašene bajke", djeca porazgovaraju sa svojim roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo, kazala je Svetlana Kalezić Radonjić, povodom održane manifestacije "Dani Dragana Radulovića u Splitu" u splitskoj kinoteci "Zlatna vrata" u Splitu, 27, aprila, koja je adaptirala tekstove.

"Dragan Radulović je, skupa s Jakšom Fiamengom bio dio karavane pjesnika koja je od 1982. pa sve do početka 90-ih godina obilazila Dalmaciju. Stoga ovo i nije prvi prvi put da se o Raduloviću govori u Splitu, kazala je u uvodnom izlaganju dr. sc. Ana Radović Kapor, predsjednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine u tom gradu. Istakla je da značaj stvaralaštva glasovitog dječijeg pisca Dragana Radulovića nadilazi granice Crne Gore, te da manifestacija njemu u čast predstavlja jedinstvenu priliku da se ubuduće 'prelije' i na Split", piše u saopštenju Sekreterijata za kulturu Glavnog grada.

Radović Kapor je, kako kažu, podsjetila da je ove godine druga poveznica sa Splitom i regionalna nagrada "Dragan Radulović", koja je kao javno priznanje za knjigu objavljenu u prošloj godini, pripala Ozani Ramljak, spisateljici iz tog grada, za roman "Kako je Bluno tražio ljubav".

"Govoreći o knjizi 'Iščašene bajke', koju su objavili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, Fondacija Dragan Radulović i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Nađa Durković, urednica izdanja, istakla je zadovoljstvo što je knjiga u sadržajnom, ali i dizajnersko-grafičkom oblikovanju rađena prema najvišim standardima. Posebno je pohvalila ilustracije Siniše Radulovića", saopštili su iz Sekreterijata.

Naveli su da je reditelj, Ognjen Radulović, pjesnikov sin, autor prikazanog dokumentarnog filma o Draganu Raduloviću, govorio o očevim poznatim dokumentarnim televizijskim emisijama, koje su, kako je rekao, "nastale s malim-velikim junacima u teškim životnim okolnostima i nekoliko su puta nagrađivane na jugoslovenskim i međunarodnim festivalima".

Te emisije su bile način da crnogorska televizija jeftinim, a kvalitetnim programom, parira velikim studijima poput Zagreba, Sarajeva i Beograda, naglasio je Ognjen Radulović.

"Program posvećen manifestaciji 'Dani Dragana Radulovića' u Splitu, organizovan je u saradnji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Splita i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: