Bogat program i formalizovanje “Podgoričke inicijative”

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće zvanično otvoren 10. maja u garažnom prostoru TC “Big Fashion”, iako je ranije najavljeno da će biti na novoj lokaciji. Manifestacija traje do 17. maja, a u uvodnom dijelu biće predstavljena djela dobitnice Gonkurove nagrade Majlis Besri

1840 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Djela dobitnice Gonkurove nagrade, francuske književnice Majlis Besri, biće predstavljena osmog maja u Podgorici, što će biti svojevrsna uvertira za Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije. Besri je laureatkinja najveće francuske književne nagrade za 2020. godinu, a koju od 1903. dodjeljuje Akademija Gonkur autoru najboljeg francuskog proznog djela te godine.

Prvi književni program 18. Sajma biće upriličen u biblioteci Gimnazije "Slobodan Škerović" u 18 časova kada će se prisutnima obratiti ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske, direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" i osnivač Sajma Predrag Uljarević, kao i direktorica Gimnazije Biljana Vučurović.

Umjesto nove - stara lokacija i brojni gosti

Sajam, koji se održava pod sloganom "Čitaj, budi klasik", zvanično će otvoriti ministarka Vujović 10. maja u 13 časova u garažnom prostoru tržnog centra "Big fashion" u 13 časova, a pored nje, na ceremoniji će govoriti i ambasadorka Maske i osnivač Uljarević, dok će program voditi glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović, uz muzičku pratnju.

Sajam knjiga
foto: Promo

Iako je više puta do sada naglašeno da će Sajam ove godine biti na novoj lokaciji, u montažnoj hali kod hrama, na početku Dalmatinske ulice, mjesto Sajma će ponovo biti garažni prostor tržnog centra, gdje su i prethodna izdanja realizovana. Na pitanje Vijesti o tome, Uljarević je kazao da su odlučili da Sajam "još ove godine bude u prostoru Big fashion", zbog tehničkih razloga. Dnevna cijena ulaznice iznosi dva eura, odnosno jedan euro za studente i đake, dok je za djecu ulaz besplatan.

"Program ovogodišnjeg Sajma knjiga je raznovrstan. Biće prisutno i predstavljeno više od stotinu izdavačkih kuća, planirano je više od 80 umjetničkih programa, uz prisustvo više od 200 učesnika tih umjetničkih programa", najavio je Uljarević juče.

Među gostima su Kristijan Novak, Nenad Šaponja, Velibor Čolić, Pero Zubac, Vladimir Pištalo, Vladimir Tabašević, Vladimir Kecmanović, Aleksandar Bečanović, Branko Gradišnik, Lejla Nisa, Selimir Radulović, Igor Mirović, Bruno Šimleša, Matej Krajnc, Rajko Palibrk, Maja Vasiljević, Nikola Kankaraš, Muharem Bazdulj, Radmila Petrović, Vladan Matijević, Elizabeta Georgijeva, Mihailo Pantić, Pavle Uljarević, Tanja Ćalasan, Tanja Bečanović, Lidija Vujačić...

Sajam knjiga
foto: Promo

Najavljen je cjelodnevni program u okviru kojeg će biti predstavljena i književna udruženja, kao i obrazovne ustanove iz Crne Gore.

Francuski štand posebno privlačan

Uljarević je dodao da će 18. Sajam biti obimniji i bogatiji u odnosu na prethodna izdanja i podsjetio da je posebno zanimljiv program pripremila Francuska kao Zemlja počasni gost.

Štand Francuske biće posebno privlačan, zaključuje se na osnovu programa koji je ambasadorka juče predstavila. Svakog dana će biti upriličene različite panel diskusije, filmske projekcije, radionice na brojne teme, kvizovi, društvene igre i slično, a biće predstavljen i frankofoni turistički vodič, o čemu je na konferenciji za medije više govorila ambasadorka Maske.

Ambasadorka je juče najavila i da će Žan Fransoa Galtu već prvog dana predstaviti svoju knjigu "Putešestvija po zemlji koja više ne postoji. Linija Beograd - Bar" u 18 časova. Promocija knjige "More od kamena" čiji je autor Žan Arno Derans biće upriličena 12. maja u 18 časova, strip crtač Kristijan Laks predstaviće svoja djela 13. maja, a najavljena je i panel diskusija na temu "Prevodilac kao most između kultura" na kojoj će 15. maja govoriti Paskal Delpeš.

Očekuju formalizovanje prošlogodišnje "Podgoričke inicijative"

Sajam će tradicionalno biti zatvoren svečanom dodjelom nagrada u petak 17. maja u 20 časova. Uoči zatvaranja prošlogodišnjeg Sajma knjiga održan je i okrugli sto na kojem su učestvovali direktori izdavačkih kuća iz regiona koji su najavili pokretanje takozvane "Podgoričke inicijative", koja je bila najavljena kao deklaracija kojom bi se radilo na rješavanju problema autorskih prava sa kojima se danas susreću književni izdavači.

"Tom prilikom se razgovaralo o saradnji na polju zaštite autorskih prava i slobode izražavanja, značaju prevođenja i značaju saradnje među izdavačima, na koju su pozvali sve zainteresovane izdavače iz Evrope. Platformu za saradnju i poziv učesnici ovog okruglog stola objaviće već naredne sedmice pod nazivom - Podgorička inicijativa", rekao je Uljarević na prošlogodišnjoj ceremoniji zatvaranja.

Na pitanje Vijesti o konkretnim rezultatima i konkretizovanju te inicijative, u čiji rad bi, kako je najavljeno, bili uključeni regionalni izdavači, Uljarević je rekao da bi trebalo da bude formalizovana na ovom izdanju Sajma knjiga, i to na nivou udruženja izdavača i knjižara pojedinih država. Najavio je da bi trebalo da bude potpisan protokol o saradnji.

Bonus video: