Sabrana djela Ljuba Đurkovića u izdanju „Žute kornjače “

Urednik izdanja “Sabrane drame” i “Poezija, proza” je Ilija Đurović

5657 pregleda 1 komentar(a)
Đurković, Foto: TV Vijesti
Đurković, Foto: TV Vijesti

Sabrana djela jednog od najznačajnijih crnogorskih dramskih pisaca, Ljubomira Ljuba Đurkovića objavljena su nedavno u izdanju Izdavačke kuće “Žuta kornjača”.

Knjige “Sabrane drame” i “Poezija, proza” obuhvataju više od 750 stranica na kojima se prostire kompletna Đurkovićeva poezija, kao i dosad neobjavljivana, uredio je crnogorski pisac mlađe generacije Ilija Đurović.

Urednik izdanja Đurović u pogovoru je zapisao da sada Đurkovićev književni svijet “možemo u jednom dahu da obuhvatimo i u njemu se izgubimo”. On primjećuje i da je pisac “u skučeni svijet naše dramske književnosti uveo je savremene postupke reinterpretacije antičkih mitova”.

foto: Promo

“Kroz svoje dramske tekstove Ljubomir Đurković je crnogorskoj književnosti ponudio autentične priče i nove alate, ponudio je razigran i živ jezik koji je učinio da glumci i glumice na crnogorskim scenama konačno progovore kao ljudska bića. Ponudio nam je dijapazon intonacije i ritma, međugeneracijske nijanse jezika koji superiorno predstavlja prije svega u dramama “Porodičnog ciklusa”. Takođe, u skučeni svijet naše dramske književnosti uveo je savremene postupke reinterpretacije antičkih mitova, pa čitaoci ove knjige mogu da vide kako bi izgledalo kad bi Edipov grijeh bio zapravo laž izmišljena da bi se došlo do vlasti, kad bi priča o Medeji kao čedomorki i divljakuši bila njena sopstvena izmišljotina, i kako motivi iz antičkih mitova izgledaju kad se postave u kontekst “rijaliti” programa”, zabilježio je u predgovoru “Sabranih drama”.

Ilija Đurović u predgovoru knjige “Poezija, proza” piše da “koliko god opus Ljubomira Đurkovića obimom djelovao skromno, u njemu je zapravo sabijen čitav jedan prostor i borbe ljudi koji su taj prostor naseljavali, dok im se pred očima ubrzano mijenjao”.

“Bilo da to radi u naturalistički obojenim dramama, ili predstavlja vječno iste borbe za moć kroz savremene obrade antičkih mitova, ili stvarajući pjesničke metafore i prozne snimke stvarnosti, Ljubomir Đurković uspijeva to da uradi gradeći širu sliku koja nam danas može poslužiti kao ogledalo, istovremeno pokazujući razbijenu prošlost i moguću budućnost”, navodi Đurović.

Knjige su dostupne u knjižarama Narodne knjige i Karver, kao i onlajn na sajtu “Platforma knjiga”, a uskoro će biti dostupne i u drugim podgoričkim knjižarama.

Bonus video: