Filmski festival manjina "Misli o drugima": Filmovi i teme za sladokusce

MOD Fest otvoren juče u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici. Današnji program počinje u 11 časova panel diskusijom nakon koje u 11.35 slijede filmske projekcije

4874 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: CG News
Sa otvaranja, Foto: CG News

Filmski festival manjina “Misli o drugima” (MOD FEST) koji ima za cilj da predstavi stvaralaštvo filmskih autora, pripadnika manjinskih naroda ili drugih manjinskih zajednica ili da prikaže filmove koji za temu imaju manjine u najširem značenju, otvoren je juče u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

U pitanju je prvi i jedini festival tog tipa u Crnoj Gori, čija je težnja da prikazani filmovi pozitivno djeluju prema nacionalnim manjinama zarad veće tolerancije i uvažavanja predstavnika manjina, navodi se u saopštenju.

Festival je otvorio direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Emir Dacić, koji je pozvao posjetioce da iskoriste priliku, informišu se i dobiju inspiraciju za slične projekte, ističući da će imati podršku Fonda.

“Čini mi se da inspiracije za ove teme u Crnoj Gori ne fali jer imamo posebno bogatstvo na koje treba da budemo ponosni - bogatstvo različitosti. Nadam se da će i ovaj festival doprinijeti da imamo značajnije filmske produkcije na ovu temu jer je to trajno dobro koje ostaje iza nas”, poručio je Dacić.

Reditelj Danilo Marunović u svom opusu ima i dokumentarne filmove na temu manjinskih prava i ranjivih društvenih grupa istakao je važnost postojanja Fonda i finansiranje takvih filmova.

“Ne prilazi se tim temama apriori sa ljudsko-pravaškog aspekta, već prije svega sa umjetničkog, jer je prostor nacionalnih manjina uvijek prostor ekskluzivnih umjetničkih tema. I zato je ovaj festival važan jer se na njemu upravo takvi filmovi mogu vidjeti”, rekao je Marunović, ističući da su u pitanju “filmovi za sladokusce”, koji nemaju velike bioskopske distribucije.

Reditelj Sead Šabotić dodao je da su mogućnosti i sredstva za finansiranje ovakvih projekata dostupna, ali je presudan kvalitet ideje i teme kojom bi film trebalo da se bavi.

Željka Raščanin iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava podsjetila je prisutne da ta institucija jednom godišnje raspisuje konkurs na koji pravo učešća imaju i pravna i fizička lica.

“Glavna tema filmova koji su do sada podržani je zapravo suživot i priča o tome kako se nakada živjelo, kako su se zajedno proslavljali praznici i običaji a kako je to danas. Mislim da je svima jasno da ti filmovi ne govore samo o tome kako je nekada bilo već nose i određenu poruku kako i mi danas treba da se ponašamo i ophodimo jedni prema drugima, ali da tu istu poruku ostavimo za generacije koje dolaze”, kazala je Raščanin.

Nakon jučerašnjeg programa, današnji repertoar počinje u 11 časova u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović, panel diskusijom na temu “Očuvanje kulturnog nasljeđa: Izazovi i mogućnosti za filmske stvaraoce, pripadnike manjinskih naroda”. Na panelu će govoriti režiser Gabriel Camaj i producentkinja Farah Ljaljević. U 11.35 časova počinju projekcije igranih i dokumentarnih filmova, pa će publika imati priliku da vidi Camajevo ostvarenje “Palma”, film Duška Miljanića ”Život po Dejvidu”, kao i “Rožaje - kasaba koje više nema” Damira Skarepa, a ulaz je besplatan.

Bonus video: