Razgovor o slici i filmu

Nastavlja se “Imaginarijum” u Nikšiću, gost će biti prof. dr Siniša Jelušić

2025 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Deseta sesija projekta “Imaginarijum” biće održana danas u sali JU “Zahumlje” u Nikšiću, a gost će biti prof. dr Siniša Jelušić koji će sa istoričarkom umjetnosti i urednicom programa u “Zahumlju” Kristinom Radović, razgovarati na temu “Slika i film”.

“Projekat ‘Imaginarijum’ obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno-umjetničke scene”, podsjetila je Radović.

Jelušić je studirao na Filozofskom i Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Na Filološkom fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Studijski je boravio na nekoliko univerziteta. Radio je kao profesor na Pedagoškoj akademiji u Beogradu, savjetnik za međunarodnu saradnju u oblasti kinematografije u Ministarstvu kulture Republike Srbije i stalni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Redovni je profesor Univerziteta Crne Gore, stalni saradnik Instituta svjetske književnosti (IMLI), RAN, član Odjeljenja humanističkih nauka CANU; redakcionog odbora za kritičko izdanje Sabranih djela Petra II P. Njegoša CANU; Estetičkog društva Srbije i BAK-a (Beogradskog analitičkog kruga); međunarodnog redakcionog savjeta brojnih naučnih časopisa, inostrani član Obrazovnog fonda braće Sergeja i Evgenija Trubeckih Moskva.

U okviru intertekstualnih istraživanja književnosti i likovnih umjetnosti dr Jelušić je autor dva eksperimentalna filma, “Movie pictures Đure Jakšića” i “Meditationes Parisiorum”, koji su prikazani na festivalima jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.

Pored više od 140 radova objavljenih u raznim domaćim i stranim naučnim i stručnim publikacijama, objavio je knjige: “Ut pictura poesis”, “Tekst i intertekst”, “Poetički oblici”, “Prometejev pad. Intertekstualnost: drama, teatar, film” i “Razumjeti lutku: ogledi o traganju za arhetipom”.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 2018. godine.

Bonus video: