Sarajlije aplauzom nagradili glumce Gradskog pozorišta

Gradsko pozorište u sklopu festivala RUTA gostovalo sa komadom “Mislim da treba da razgovaramo”

3691 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Iz predstave "Mislim da treba da razgovaramo", Foto: Privatna arhiva
Iz predstave "Mislim da treba da razgovaramo", Foto: Privatna arhiva

Predstava “Mislim da treba da razgovaramo”, po tekstu Dragane Tripković i režiji Danila Marunovića, izvedena je u okviru Regionalne unije teatara - festivala RUTA u Sarajevu.

“Ako čovjek propituje samo djelić svojih i tuđih osjećanja i čezne za iskušavanjem skrivane mašte, onda se ova predstava nameće kao teatarska terapija za dušu. Ove riječi čula sam od jednog poznavaoca pozorišta u Ljubljani, nakon izvođenja ove predstave, koju je Gradsko pozorište ugradilo u ovogodišnji program festivala RUTA. I upravo, fokusirajući pažnju na dijagnosticiranje i teatarsko ‘čitanje nalaza’ savremene društvene i lične zbilje, kako u ovogodišnjem, tako i u prethodnim programskim ciklusima, Gradsko pozorište Podgorica dodatno se utemeljilo u regionalnu scenu i opravdalo svoju inicijativu o kulturološkoj potrebi projekta RUTA”, kazala je Ivona Čović Jaćimović, v.d. direktorice Gradskog pozorišta te istakla da je zadovoljstvo učestvovati u projektu koji se doživljava kao jedan od najznačajnijih teatarskih činova u regionu. Ona je podsjetila da je putujući stazama RUTA, ansambl Gradskog pozorišta, za sobom ostavio na hiljade kilometara, od Ljubljane, preko Zagreba, Skoplja, Beograda i evo do Sarajeva.

“Ono što smo čuli u reakcijama i vidjeli u očima posmatrača naših predstava je zahvalnost Gradskom pozorištiu, što ukazuje na one fenomene koji su se iskristalisali u društvima mlade demokratije, kao što je naše. Ljudi u regionu, podjednako pozorišni kritičari i teatarska publika, prosto vole ‘urbane priče’ i od svojih gradskih pozorišta očekuju umjetničko, dakle univerzalno viđenje društvene i duhovne problematike sopstvene sredine, radi sopstvenog ohrabrenja i otpora prema naviknutosti na kulturološku učmalost”, dodala je ona.

Nakon sjajnog prijema u Ljubljani i sarajevska publika je komad pozdravila ovacijama, te je prema riječima autorke Dragane Tripković komad “Mislim da treba da razgovaramo” potvrdio svoj status hit predstave.

“To dokazuju oduševljene reakcije publike. Sarajevsko izdanje RUTA svjedoči o važnosti ovog festivala za regionalni teatar i naglašava da je važno razmišljati o ovakvoj vrsti razmjene za budućnost kulture i pozorišta. Posebno je značajan za lokalna pozorišta, pokazujući kako zajednica cijeni i podržava umjetnost”, naglašava Tripković.

Jedan od glavnih aktera predstave, glumac Mišo Obradović ne krije da je scena Kamernog teatra 55 vrlo inspirativna i izazovna za igru, te da je ekipa predstave na taj izazov odgovorila velikom posvećenošću, ali i jednom vrstom pozitivne drskosti ili hrabrosti.

Pored Čović Jaćimović i Obradovića u predstavi igraju: Vanja Jovićević, Miloš Pejović, Jelena Nenezić i Pavle Popović.

Naredno izdanje festivala je u avgustu na Brionima gdje je domaćin Ulysses teatar iz Zageba.

Bonus video: