Svečano otvoreno "Podgoričko kulturno ljeto": Promovisaće otvorene javne površine

"Podgoričko kulturno ljeto" trajaće do 20. septembra

4414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

Tradicionalna manifestacija "Podgoričko kulturno ljeto" sinoć je svečano otvorena na Trgu nezavisnosti.

Otvarajući manifestaciju, sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović je kazala da je "Podgoričko kulturno ljeto" programski najsadržajnija manifestacija tog sekretarijata, tokom koje će do 20. septembra biti organizovan veliki broj programa.

Tomanović je istakla i da će ovogodišnje "Podgoričko kulturno ljeto" promovisati otvorene javne površine, kako bi programski sadržaji bili dostupni što većem broju građana i posjetilaca Podgorice.

Podgoričko kulturno ljeto
foto: Đorđe Cmiljanić

Prilikom svečanog otvaranja manifestacije, italijanska ambasadorka u Podgorici Andreina Marsela je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Sekretarijatom za kulturu, kao i činjenicom što se važan datum za njenu zemlju: 78-godišnjica Republike Italije, u Crnoj Gori proslavlja koncertom vokalnog sastava "Neri per caso", koji traje već 25 godina i prvi je put u Podgorici. Marsela je posebno zahvalila što će most "Milenijum" u naredna tri dana biti u nacionalnim bojama Italije.

Podgoričko kulturno ljeto
foto: Đorđe Cmiljanić

Nakon pozdravnih riječi, publika na Trgu nezavisnosti bila je u prilici da prati koncert popularnog italijanskog seksteta "Neri per caso", navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Podgoričko kulturno ljeto
foto: Đorđe Cmiljanić

Podsjećaju da su ljubitelji teatra, u punoj sali KIC-a "Budo Tomović", juče u podne prisustvovali izvedbi dječje predstave "Tarzan" - gospodar džungle", što je, kako se navodi, posebno oduševilo najmlađu publiku.

Danas počinje trodnevni festival "Puškinova nedjelja", kojim Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" obilježava 225 godina od rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina. Festival će biti otvoren u 19 časova u Sali "Marko Miljanov" predavanjem prof. dr Dragana Koprivice "Dok je Puškina, biće i Rusije".

U utorak, 4. juna, u 21 čas, u paviljonu u Njegoševom parku održaće se projekcija nagrađivanog italijanskog filma "Ja kapetan", poznatog scenariste i reditelja Matea Garonea. Taj program takođe se organizuje u saradnji s italijanskom ambasadom u Podgorici.

Bonus video: