Matej, Milana i Lazar pobjednici literarnog konkursa "Đački rastanak"

O nagradama je odlučivao tročlani žiri u sastavu: književnik i književni kritičar mr Milorad Durutović i prof. Jovan Krušić, članovi, i književnica i urednica "Svobodijade" Milica Bakrač, predsjednica žirija

3969 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na literarnom konkursu „Đački rastanak“ koji je raspisala JU „Zahumlje“ iz Nikšića u okviru tribine „Svobodijada“, za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola, prvo mjesto u kategoriji učenika od prvog do petog razreda pripalo je Mateju Kljajiću iz OŠ „Polica“ iz Berana, dok je Milana Račić iz OŠ "Vukajlo Kukalj" iz beranskog sela Šekular osvojila prvo mjesto u kategoriji od šestog do devetog razreda. U kategoriji srednjoškolaca najbolji rad je imao Lazar Lopušina, učenik Gimnazije "Miloje Dobrašinović" iz Bijelog Polja.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri u sastavu: književnik i književni kritičar mr Milorad Durutović i prof. Jovan Krušić, članovi, i književnica i urednica "Svobodijade" Milica Bakrač, predsjednica žirija.

Prema mišljenju žirija, u kategorija za učenike od prvog do petog razreda drugo mjesto je pripalo je učenici Kalini Marović iz podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“, a treće njenoj sugrađanki, Milici Mijović iz OŠ „Branko Božović“. Što se tiče kategorije od šestog do devetog razreda drugo mjesto je osvojila Janja Uskoković, učenica OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, a treće Petar Perišić, učenik cetinjske OŠ „Njegoš“. Kada su srednjoškolci u pitanju, Anica Ćosović iz nikšićke Prve srednje stručne škole osvojila je drugo, a Anđelija Đurković iz barske e„Niko Rolović“ treće mjesto.

Žiri je odlučio i da dodijeli specijalne nagrade i priznanja Festivala „Đački rastanak“. Specijalno priznanje za doprinos Festivalu biće dodijeljeno mentorkama, profesricama Mirjani Dajičić iz OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve i Savki Tešović iz OŠ „Ivo Visin“ iz Prčanja, čiji su učenici na konkurs poslali 17, odnosno 12 radova.

Specijalnu nagradu „Đački rastanak“ za humor i šarm Festivala osvojio je Stefan Anđelić, OŠ „Milan Vuković“ iz Herceg Novog.

Svečani program uručenja nagrada i priznanja održaće se 11. juna sa početkom u 12 časova u sali JU „Zahumlje“.

Festival „Đački rastanak“ se organizuje u znak obilježavanja 200 godina od rođenja čuvenog pjesnika Branka Radičevića.

Bonus video: