Predstava “Pluća” u Danilovgradu i Beogradu

Riječ je o duodrami u kojoj se govori o muško-ženskim odnosima, problemima sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, nesnađenosti, socijalnoj i egzistencijalnoj nesigurnosti, o zapitanost da li u svijetu, ovakvom kakav je, treba stvarati novi život

1747 pregleda 0 komentar(a)
detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
detalj iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište

Predstava Nikšićkog pozorišta “Pluća”, rađena po tekstu Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova, gostovaće u petak, 7. juna, u Centru za kulturu Danilovgrad, a 23. juna na 32. Beogradskom ljetnjem festivalu BELEF 2024.

Riječ je o duodrami u kojoj se govori o muško-ženskim odnosima, problemima sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, nesnađenosti, socijalnoj i egzistencijalnoj nesigurnosti, o zapitanost da li u svijetu, ovakvom kakav je, treba stvarati novi život. Uloge su povjerene Maji Stojanović i Stevanu Vukoviću, scenografiju je uradila Vesna Sušić, kostime Marija Marković, dizajn svijetla Nemanja Calić, a asistentkinja kostimografa bila je Smiljka Babić. Tekst je preveo Ivan Vuković.

“BELEF je nastao 1992. godine, osmišljen da publici omogući nova, najznačajnija i premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, koncerata, razgovora, književnih predstavljanja objedinjenih u okviru koncepta: beogradske premijere, nove predstave, novi autori, novi doživljaji, koji bi dali ekskluzivitet scenskim izvođenjima u okviru BELEFa u saradnji sa gradskim i republičkim institucijama kulture, Univerzitetom umjetnosti, umjetničkim akademijama, nezavisnom scenom i regionalnim teatrima i projektima povezivanja”, stoji u najavi Nikšićkog pozorišta.

Bonus video: