Degradiranje kvaliteta života

Nije ista cijena stana, molim vas, sa izravnim pogledom pravo u komšijski pljat - i istog stana sa pogledom na kučka i malesijska brda - i Prokletije pod snijegom u daljini

14662 pregleda 53 reakcija 7 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: podgorica.me
Ivan Vuković, Foto: podgorica.me

Pita me Dunjica je li mi slađe sad - sad kad sam se oslobodio iz kandži, veli, fukarluka - ili mi je slađe bilo tad - tad kad sam bio u kandžama fukarluka - kad sam znao i do šest viđenijih glava da posiječem u isti mah - jednim zamahom sablje...

A ja kažem Dunjici - Samo polako, samo polako, dušo...

Relájate. Relájate.

Iskreno - osjećam se bolje - mada to nikad ne bih priznao Dunjici, nijesam lud, jer bi - u slučaju da joj to priznam - otpao dobar komad predstave o meni koju zajednički baštinimo - Dunjica i ja - ili barem ja mislim da baštinimo - i stvari između nas nikada više ne bi bile iste.

Zamislite kad bi otpao kakav komad srednjovjekovne zidine u more, recimo - ili zamislite komad glečera koji se survava u more - i tačno znam što Dunjica hoće da kaže - hoće da kaže da je besmisleno umotavati ozbiljne stvari - vrlo ozbiljne - u fukarsku rolnu.

Ne znam odakle joj to “fukarluk” - što se odnosi, konkretno, na taj moj problem u pristupu temama koje obrađujem na ovom mjestu - i to što je Dunjica podvela pod fukarluk - sasvim je blizu tome - toj pankersko-rokersko-galiotskoj osovini: The middle finger in the face of Official culture - i onda samo ideš tom linijom - i kad podvučeš, onda je sve to, u suštini: infantilno.

Suština fukarluka je upravo u infantilnosti. Fukarluk je u suštini infantilan - u smislu: nezreo, nedorastao - a mi smo ozbiljni ljudi - smrtno ozbiljni - jer samo tako - samo na valovima smrtne ozbiljnosti - možemo fukarluku stati nogom za vrat (za vazda).

OK Dunjice - shvatio sam: pretjerujem, izvini ...

My bad. My bad.

***

Odluku o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” donijela je - kao što rekoh prošle subote - Skupština Glavnog grada Podgorice na sjednici održanoj 1. oktobra 2019. godine - dakle, za vakta gradonačelnika Vukovića - osvjedočenog saborca neznanih junaka voljnih da ulažu u metre kvadratne stambenih nekretnina - a na štetu našega prostora - koji je - još je ministar Gvozdenović to tvrdio za svojega vakta - naš najdragocjeniji resurs - i jeste - da nije, ne bi Gvozdenović, kao osvjedočeni majstor svoga zanata - maher od formata - pokazivao iznimno zanimanje upravo za ulaganja u tzv. valorizaciju prostora.

A što se tiče uzroka - kladio bih se da je iza DUP-a “Gorica C” - kao i iza čitave serije po prostor našeg Glavnog grada pogubnih planskih dokumenata donijetih za vakta gospodina Vukovića - da ne nabrajam - stajala, između svega ostaloga, i namjera DPS vrhuške da još jače vežu uz sebe članove partije, simpatizere i potencijalne glasače, tako što će Vuković - ne svima, nego nekima od njih - velikodušno otvoriti mogućnost da na svojim parcelama - diljem grada, molim vas - grade zgrade neshvatljivih (grotesknih) gabarita - arhitekturica na stranu.

Gradnja u obuhvatu DUP-a “Gorica C”, neposredno prije suspenzije tog planskog dokumenta
Gradnja u obuhvatu DUP-a “Gorica C”, neposredno prije suspenzije tog planskog dokumentafoto: Borislav Vukićević

Velika je razlika (prevashodno u cijeni) između parcele na kojoj je upisana četvorospratnica - u kompletu sa suterenom i prizemljem (Su+P+3+Pk) - i to na 0.7 površine parcele (tzv. maksimalni koeficijent zauzetosti) - i parcele na kojoj nije upisano ništa - ili je upisana kuća (Po+P+1) - tako da nema vlasnika parcele podno Gorice - sa jugoistočne strane u ovom slučaju - kojemu nije bilo drago kada je naš uzoriti gradonačelnik - gospodin Ivan Vuković - riješio da preko noći, bukvalno, značajno poveća tzv. urbanističke parametre koji se vezuju za njihove parcele - značajno iznad nekog nazovi-realnog (očekivanog) maksimuma u tom kraju - što Vukovića nije koštalo ništa - ali neke od građanki i građana koji žive na tom prostoru jeste - bez obzira na nacionalnu, vjersku i partijsku pripadnost - jer je Vuković, bez imalo zazora, promijenio karakter cijelog tog poteza - tamo smo, prije Vukovićevog Plana, imali prizemne kuće i kuće na sprat - a sad imamo višepratnice - ali ne na cijelom potezu - nego tu i tamo - sporadično...

To su, htjeli mi to priznati ili ne, neminovni procesi - moramo naprijed, ne smijemo stati - graditi se mora! - i to se, uz stanovite ograde u našem slučaju - naziva razvoj - samo što razvoj, kao opšta kategorija, strogo u tzv. akademskim okvirima, ne bi trebalo da podrazumijeva šest etaža (suteren - garažni prostor, stambeno prizemlje i još četiri stambene etaže) na nevjerovatnih dva metra od granice parcele - odnosno nekih... Koliko?... četiri metra od postojećeg objekta.

Ili, konkretno, u jednom trenutku vidiš Dečić iz stana - a u sljedećem ne vidiš više Dečić - nego vidiš, u najboljem slučaju, gaće komšije od preko puta - uredno okačene o štrik za sušenje veša.

Nije ista cijena stana, molim vas, sa izravnim pogledom pravo u komšijski pljat - i istog stana sa pogledom na kučka i malesijska brda - i Prokletije pod snijegom u daljini.

I upravo je ta bahatost - ta neshvatljiva neosjetljivost i nezainteresovanost spram dobrobiti bližnjih - jedna od ključnih značajki vremena (i prostora) u kojem živimo.

***

Kako bilo - Skupština Glavnog grada Podgorice je na sjednici održanoj 11, 15. i 19. maja prošle godine donijela, između ostaloga, i - fanfare molim: “Odluku o prestanku važenja Odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” (SLCG - Opštinski propisi - 40/19).

“Realizacija ovog planskog dokumenta tekla je postepeno”, veli u obrazloženju Prijedloga odluke, “u skladu sa mogućnostima vlasnika zemljišta u okviru zahvata Projekta (sic - Plana, molim vas - op.a.). Do danas, plansko rješenje DUP-a nije u potpunosti realizovano” - samo je trebalo dodati još jedno malo - srećom - na kraju.

“Tokom realizacije”, veli dalje, “uočene su brojne manjkavosti u sprovođenju planskih rješenja, kojima se degradira prostor u zahvatu ovog plana.” - što će reći da su planska rješenja sasvim na mjestu - i da je problem u sprovođenju tih planskih rješenja - što nije tačno, naravno - problem je upravo u planskim rješenjima.

“Ukoliko se dozvoli nastavak realizacije ovog plana, neminovno će doći do degradiranja kvaliteta života građana/ki koji žive u zahvatu plana, što se može i mora spriječiti (i može, veli, i mora spriječiti! - pozdravljam ovo - op.a.) hitnom revizijom planskog dokumenta, odnosno pokretanjem izrade novog planskog dokumenta u skladu sa Zakonom.”

Molim lijepo - ako zanemarimo ovo “u skladu sa Zakonom” - jer je taj naš jadni Zakon do te mjere obesmišljen da to nešto ne bismo, da je sreće, ni nazivali Zakonom.

Ne navodi, doduše, ko je među ekspertima - imenom i prezimenom - konstatovao da bi nastavak realizacije DUP-a “Gorica C” značio i neminovni nastavak degradiranja kvaliteta života građana/ki koji žive u zahvatu plana - a ne veli ni gdje je bio taj ekspert (ili grupa eksperata) davne 2019. godine - u vrijeme usvajanja Odluke o donošenju Vukovićevog Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C”.

Nastavak naredne, ili neke od narednih subota...

Bonus video: