Večeras otvaranje izložbe slika Predraga Gazivode na Cetinju

U galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje biće predstavljena autentična i prepoznatljiva djela poznatog crnogorskog slikara naive

1305 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba poznatog crnogorskog slikara Predraga Gazivode, naslovljena “44”, biće upriličena večeras u 19 časova u galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

“Autentična i prepoznatljiva djela poznatog crnogorskog slikara naive Predraga M. Gazivode nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njegova djela se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njegovo stvaralaštvo je zastupljeno u Svjetskoj enciklopediji naivne umjetnosti, Leksikonu i Enciklopediji Ex Jugoslavije, Antologiji slikara i vajara naivne umjetnosti Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, monografiji ‘Crnogorski slikari’”, saopštili su iz Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

Predrag M. Gazivoda je rođen na Cetinju 1952. godine gdje i danas živi i stvara. Učestvovao je na preko 100 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe imao je na Cetinju, Herceg Novom, Dubrovniku, Svetom Stefanu, Beogradu, Ostendeu, Kotoru, Podgorici, Petnjici, a bio je i učesnik grupnih izložbi u Moskvi, Štutgartu, Svetozarevu, Vašingtonu, Njujorku, Ženevi, Splitu, Zadru...

Učesnik je velikog broja likovnih kolonija na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Na reprezentativnoj izložbi jugoslovenske naive 1996. godine u galeriji MMF-a u Vašingtonu otkupljena je njegova slika “Odlazak”, koja se kao prvi crnogorski eksponat nalazi u stalnoj postavci MMF-a.

Dobitnik je nagrade “13. novembar” Prijestonice Cetinje 1998. godine za slikarstvo, kao i niza drugih nagrada, diploma i priznanja.

O njegovom stvaralaštvu su pisali O.B. Merin, M. Lompar, M. Marović, O. Perović...

O njegovim slikama snimljen je dokumentarni film “Živopisac sa jezera” B. Vujanović, TV Titograd 1986. godine.

Bonus video: