"Mi nemamo drugu zemlju" otvara 15. Underhill fest

Od 12. do 20. juna podgorička publika će u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i u CKZ “Ribnici” moći da pogleda 29 filmskih ostvarenja

2963 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović

Petnaesti Underhill fest - međunarodni festival dokumentarnog filma biće otvoren u srijedu, 12. juna 2024. godine u 20.30 na Terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici kada će biti prikazan film “Mi nemamo drugu zemlju” koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca - Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor, saošteno je na konferenciji za novinare.

Na konferenciji su govorili Vuk Perović - umjetnički direktor UnderhillFesta i filmski selektor, Aleksandra Božović - direktorica Filmskog centra Crne Gore, Pavle Simonović - rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke, Ana Mihailović - komercijalna direktorica za strategiju i razvoj proizvoda u kompaniji One i Tanja Markuš - koordinatorka Programa za kulturu Centra za ženska prava.

Na 15. Underhill festu, koji će trajati od 12. do 20. juna, podgorička publika će u Njegoševom parku, Crnogorskoj kinoteci i u CKZ “Ribnica” moći da pogleda 29 filmskih ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Filmski selektor je Vuk Perović.

“Najvažnija i meni izuzetno draga stvar 15. UnderhillFesta je prisustvo crnogorske kinematografije. Kada smo krenuli sa cijelom ovom pričom, ideja nam je bila da rastemo zajedno sa crnogorskom kinematografijom i da utičemo na ovaj ambijent i na njegov razvoj. Ove godine imamo pet crnogorskih filmova u dvije takmičarske selekcije. Izuzetno nam je zadovoljstvo što nam je Vlado Perović ukazao to poštovanje da svoju svjetsku premijeru ima na Underhill festu s njegovim ostvarenjem ‘Ova dobra zemlja’”, istakao je Vuk Perović i dodao da u takmičarskoj regionalnoj selekciji je i film Seada Šabotića “Porodica na određeno vrijeme”.

“Film koji je svjetsku premijeru imao prije manje od mjesec na BELDOCS festivalu i sada je već na UnderhillFestu. Imamo i tri ostvarenja u selekciji kratkih - Miljan Vučelić sa filmom ‘Doline’, Kaća Žarić s filmom ‘Ja, Kaća, dobila sam šećer i što sad?’ i Tamara Pavićević s filmom ‘Dom naših naroda’”, kazao je Perović i dodao da su izuzetno ponosni što crnogorska kinematografija postaje snažan segment UnderhillFesta.

“Filmski centar Crne Gore postoji sedam godina i od samog svog početka podržava Underhill fest. Pokretni bioskop ustupamo svim festivalima i centrima za kulturu u čitavoj Crnoj Gori u cilju razvoja publike, promovisanja savremene kako crnogorske kinematografije tako i evropskih i svjetskih ostvaranje. Takođe, Filmski centar je prošle godine na konkursu za komplementarne djelatnosti podržao izdavanje monografije povodom 15 godina postojanja Underhill festa”, naglasila je direktorka Filmskog Centra Aleksandra Božović.

“Ja sam porastao uz ovaj festival. UnderhillFest je pola mog života. Vjerovatno danas ne bi bilo mene ni u ličnom, ni u profesionalnom smislu da nije UnderhillFesta. I cijeli život sam na festivalu. Nekad, najčešće kao gledalac i kao uživalac, a ovako povremeno se desi i da profesionalno budem vezan za festival. Crnogorska kinoteka je postala partner UnderhillFestu i pravo nam je zadovoljstvo zbog toga. Mi imamo neke mogućnosti koje možemo da ponudimo kako bismo pomogli UnderhillFestu. Prije svega naša sala, koja je potpuno nova i savremena tehnološki i tehnički opremljena, jeste jedno prilično intimno i lijepo mjesto za gledanje filmova i baš mi je drago da je program u fokusu kod nas ove godine”, kazao je Pavle Simonović, predstavnik Crnogorske kinoteke.

Koordinatorka Programa za kulturu Centra za ženska prava Tanja Markuš izjavila je na konferenciji za novinare da kroz odabrane filmove i prateće diskusije zapravo preispitujemo položaj žena u društvu.

“Prilika je da zajedno sa gostima festivala i publikom analiziramo što nam sve stoji na putu ka ravnopravnosti i kako se mi za nju borimo. Prvi film u ovogodišnjoj selekciji je ‘Dnevnik jedne seksualne ucjene’ - priča o sajber nasilju. Mislim da je to danas jedna veoma važna tema kada mladi ljudi pogotovo više doživljaju taj virutelni prostor kao realnost nego ovaj opipljivi. Drug film je topla i duhovita priča o jednom romsko-hrvatskom bračnom paru koji se našao u rascjepu između tradicionalnih vrijednosti, porodičnih očekivanja pa čak i kulturnog rasizma i nekih sopstvenih vrijednosti u skladu sa kojima želi da odgaja sopstvenu ćerku. I na kraju film ‘Vilinski vrt’, koji je zapravo priča o prijateljstvu između dvoje beskućnika koji uprkos ogromnim razlikama uspiju da jedno drugom budu podrška u nekim egzistencijalnim i identitetskim pitanjima”, zaključila je Markuš.

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

“Koliko je UnderhillFest poseban, to nam iz godine u godinu govore iskustva njegovih posjetilaca koja se prepričavaju, nasmijana lica i jedna sasvim unikatna atmosfera, koju možemo pronaći samo ovdje - na Underhillu, u Njegoševom parku, sa vama! O tome puno govori i broj posjetilaca koji se kroz festivalska izdanja kontinuirano širi, što svjedoči o jednoj toliko važnoj činjenici, a to je da Underhill fest širi kulturu! To je tako veliko, to je nešto zbog čega vam svi dugujemo neizmjernu zahvalnost. Zbog svega toga, sa svojom misijom da baš kao i vi spaja ljude, širi dobre ideje i kulturu, kompanija “One” je već četvrtu godinu dio Underhill festivala”, rekla je Ana Mihailović, komercijalna direktorica za strategiju i razvoj proizvoda u kompaniji “One”.

I ove godine kompanija “One” doprinijeće i realizaciji “Teen Docs” - škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola koja će se održavati u prostorijama kompanije One, i za koju je kompanija obezbijedila najasavremeniju opremu koju će polaznici koristiti prilikom kreiranja sopstvenih dokumentarnih videozapisa.

Nemanja Đurašković, direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije CKB banke rekao je da je kompanija posebno ponosna jer na ovaj način podržavaju i crnogorsku kinematografiju, s obzirom na to da će se na Underhill Festu prikazati čak pet filmova autora i autorki iz Crne Gore.

“Prateći prethodna izdanja festivala, jasno je naše zajedničko usmjerenje ka društvenoj angažovanosti i opštem dobru crnogorskog društva”, zaključio je Đurašković.

Bonus video: