Pet žena, pet priča, pet uspjeha

U Nikšićkom pozorištu prikazan dokumentarni film "Treger", o pet žena sa invaliditetom, njihovim usponima i padovima, izazovima i uspjehu.

1986 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon murala Fride Kalo i Džudi Hjuman, nakon prve modne revije osoba sa invaliditetom u Nikšiću, na red je došao dokumentarni film „Treger“ o pet žena sa invaliditetom, njihovim usponima i padovima, izazovima i uspjehu. Film je prikazan u Nikšićkom pozorištu i dio je projekta „Osnažene – vidljive“ koji realizuje nevladina organizacija (NVO) „Mozaik“.

„Projektom smo u protekla četiri mjeseca, mogu slobodno reći, napravili revolucionarne korake što se tiče učešća žena s invaliditetom u kulturi, a pogotovo što se tiče vidljivosti naše zajednice. Film je samo jedan od umjetničkih iskaza koji smo iskoristili za sami zaključak projekta kao nosioca jedne jake poruke koja će biti zauvjek dostupna“, kazao je za „Vijesti“ direktor „Mozaika“, Blagoje Šturanović.

U filmu su svoje priče podijelile Milena Krivokapić, Anđela Miličić, Lidija Radanović Vujković, Marijana Goranović i Anđela Dragović, uspješne žene koje su uspjele da ustanu poslije svakog pada, odgovore na sve izazove i uspiju.

„Film govori o pet žena sa invaliditetom koje hrabro iznose svoje izazove i kroz inspirativne priče motivišu ne samo sobe sa invaliditetom, već i sve ostale u cilju promovisanja važnosti inkluzije“, istakao je Šturanović.

Producent na filmu bio je Nemanja Popović, dok je režiser Matija Jovanović.

Projekat „Osnažene – vidljive“ je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u partnerstvu sa fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung, Centarom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mrežom, u saradnji sa ministarstvima javne uprave i evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: