Poezija Gligorovića u duhu američkih pjesnika XX vijeka

Zbirka pjesama “Mravi iz utičnica” autora Pavla Gligorovića večeras će biti predstavljena u sali JU Zahumlje

1231 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikolina Kovačević
Foto: Nikolina Kovačević

Večeras će u sali Javne ustanove (JU) “Zahumlje” sa početkom u 19 časova biti predstavljena zbirka pjesama “Mravi iz utičnica” autora Pavla Gligorovića.

O zbirci, koju je autor posvetio drugovima Draganu Kneževiću i Vojinu Stjepoviću, govoriće Milena Simunović Jovović i Vesna Kovač, a publici će se obratiti i Gligorović. Stihove iz zbirke će pročitati Radojka Draganić, dok će moderatorka večeri biti urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović.

Gligorović je do sada objavio svesku poezije “Daždevnjak na suncu” i zbirku “Mravi iz utičnica”.

“Pavlova poezija nosi duh američkih pjesnika 20. vijeka, jer je veliki ljubitelj te poezije i smatra da je poezija iz tog perioda, možda i nešto najbolje što je čovječanstvo vidjelo. Moderni slobodni stih, oslobođen je stega klasične poezije. Inspiraciju pronalazi u praznini iz koje se pojavljuju neki unutrašnji vjetrovi koji nas lome i uzdižu. Motive nalazi u modernom životu, otuđenosti ljudi od ljudi, kao i položaju običnog čovjeka. Jednom prilikom Pavle je rekao: ‘Pišem poeziju prvenstveno da bih spasio sebe, a ako nekome moja poezija pomogne da prebrodi neke teške trenutke, u redu’. Ali prvenstveno pišem da bih spasio sebe od sveg opšteg ludila’…”, stoji u najavi.

Promociju zbirke organizuje JU “Zahumlje” u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: