Underhill fest: Večeras pet filmova i panel diskusija

Jovan Ulićević, izvršni direktor asocijacije “Spektra” i Iskra Đurišić, aktivistkinja, govoriće na panel diskusiji u okviru programa "U fokusu"

1232 pregleda 0 komentar(a)
plakat filma "Valerija", Foto: Promo
plakat filma "Valerija", Foto: Promo

Još jedan zanimljiv dan očekuje ljubitelje filmova u sklopu UnderhillFesta s obzirom na to da će imati priliku da uživaju u ostvarenjima koja će biti prikazana na čak tri lokacije.

Tako će večeras u 18 sati u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke, u okviru programa “U fokusu”, koji Underhill fest realizuje sa Centrom za ženska prava, biti prikazan film “Vilinski vrt” u režiji Gerga Somogyvária. Radnja filma dešava se na periferiji Budimpešte, u samom srcu šume, gdje se krije trošna koliba. U njoj, izuzetno povezana, žive dva društvena izopštenika, 19-godišnja transrodna tinejdžerka Fanni i šezdesetogodišnji beskućnik Laci. Nakon projekcije filma biće organizovana panel diksusija u kojoj će učestvovati Jovan Ulićević, izvršni direktor asocijacije “Spektra” i Iskra Đurišić, aktivistkinja.

U okviru programa “Muzički dokumentarci u Ribnici” 15. Underhill Festa u 21 sat u pomenutom lokalu biće prikazan film “Džoan Baez - Ja sam buka” u režiji Karen O’Connor, Miri Navasky i Maeve O’Boyle. Film prepliće dnevničke bilješke i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa muzičarkom, borkinjom za građanska prava i aktivistkinjom Džoan Baez, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

Na Terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film “Valerija” rediteljke Sare Jurinčić. Ovaj hibridni dokumentarac vodi nas na putovanje u svijet bez muškaraca

Nakon toga na istom mjestu u 21.20 biće prikazan film “Tijelo” u režiji Petre Seliškar. Sniman tokom perioda od 20 godina, “Tijelo” je osjetljivo i intimno istraživanje izvanrednog života i kompleksnog unutrašnjeg svijeta žene koja se bori sa svojim nepokolebljivim duhom da se odupre nizu rijetkih autoimunih bolesti. Nakon filma biće organizovan razgovor s rediteljkom filma.

Već od 23 sata biće prikazan film “Šutnja razuma” u režiji Kumjane Novakove. Forenzički video esej konstruisan kao performativno istraživanje prvog slučaja u Međunarodnom sudu u Hagu za koji je donijeta presuda za silovanje kao oblik torture i seksualnu eksploataciju kao zločin protiv čovječnosti.

U slučaju kiše, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Bonus video: