Lirski fotografski dokumentarizam iz koga isijava svjetlost

Izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović otvorena sinoć u hotelu "Onogošt"

2679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Lidijine fotografije nas privlače kao da su naše, jer ona stvara takve kompozicije koje izgledaju kao da su naše, kao da smo ih mi sami doživjeli. Ove će fotografije svakoga od nas podsjetiti na neke slične umne slike, uspomene koje smo već negdje vidjeli u prošlosti i pospremili unutar sebe“, kazao je poznati umjetnik Dimitrije Popović u februaru ove godine kada je u Zagrebu otvorena izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović pod nazivom „Putositnice“.

Da je Popović bio u pravu imaju priliku da se uvjere i Nikšićani, jer je u hotelu „Onogošt“, u organizaciji Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCH) iz Zagreba otvorena izložba fotografija nastalih u prethodne dvije godina kada je autorka obilazila region, “hvatala” kadrove, istraživala nebesku svjetlost i trenutke pretvarala u vječnost.

Izložbu je otvorio dr Radovan Mijanović, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića koji je istakao da se Vukčević Vučurović sa fotoaparatom intezivno druži od 2012. godine i da je izložba u Nikšiću jedanaesta, koliko ih je do sada organizovano u Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izložbom “Putositnice“ autorka se „preusmjerila u jedan oblik lirskog dokumentarizma, iako je i dalje čvrsto usresređena na istraživanje svjetlosti koje inače karakteriše njen fotografski stil“.

Lidija Vukčević Vučurović izložba
foto: Privatna arhiva

Autorka, koja je rođena Zagrebčanka, kazala je da naziv izložbe aludira na istoimenu zbirku kraćih putopisnih zapisa Antuna Nemčića, hrvatskog pisca, objavljenu još 1862. godine. Kako je kazala, iako je egoizam oka fotografa dominantan, a svaki izabrani detalj je neka vrsta lične impresije koju, htjeli ili ne, namećete posmatraču, fotografije objavljivanjem postaju u neku ruku javna svojina.

Moderator večeri bio je dramski umjetnik Miro Nikolić koji je pročitao i nekoliko zapažanja Dimitrija Popovića o zagrebačkoj promociji „Putositnica“.

Lidija Vukčević Vučurović, univerzitetska profesorica, književnica i fotografkinja, nikšićkoj publici se prvi put predstavila prije šest godina izložbom fotografija pod nazivom „Refleksije“.

Do sada je objavila više od 20 književnih naslova, oko stotinu naučnih radova, piše kolumne za crnogorske novine i portale koje ilustruje svojim fotografijama, kao i knjige koje je objavila.

O njenim fotografijama govorili su i pisali Nikola-Mijo Vujošević, Dimitrije Popović, Tonko Maroević, Bogić Rakočević, Balša Brković…

Bonus video: