Manifestacija "Dani pejzaža": Koncerti klasične i džez muzike u Gornjoj Lastvi

Prvi koncert bio je posvećen Svjetskom danu muzike i rađanju novog godišnjeg doba

3316 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta u Gornjoj Lastvi, Foto: Radio Tivat
Sa koncerta u Gornjoj Lastvi, Foto: Radio Tivat

Koncertom "Pogled na Baha" minulog vikenda otvorena je manifestacija "Dani pejzaža" u okviru koje će do kraja avgusta biti organizovano niz koncerata i to svi u Gornjoj Lastvi, starom tradicionalnom bokeljskom selu na obroncima Vrmca iznad Tivta.

Prvi koncert bio je posvećen Svjetskom danu muzike i rađanju novog godišnjeg doba.

Ovaj svojevrsni muzički pozdrav ljetu postao je tradicionalan događaj koji u okviru "Dana pejzaža" priređuje lokalno Kulturno-zavičajno udruženje (KZD) "Napredak", sada partner Tivat Music Festivala (TMF).

Marija Nikolić iz KZD Napredak kazala je da ove godine početak ljeta slave zajedno sa novim festivalom u Tivtu, TMF, čiji su organizatori prepoznali ambijent Gornje Lastve kao pravo mjesto za uvertiru festivala.

"Naš cilj je da radimo promociju pejzaža kao pozornice i kao nečega što treba čuvati i što ima veću vrijednost od prostog građevinskog zemljišta", istakla Nikolić.

Ona je naglasila da će u okviru manifestacije biti sve muzički koncerti, s tim što će osim klasike i ove godine biti zastupljenai džez muzika.

"Imaćemo gostovanje ponajbolje klape iz Dubrovnika, klape 'Kaše', dok će nam džez svirati poznati Šule Jovović sa kojim imamo desetogodišnju saradnju", rekla je Nikolić.

Slaveći Dan muzike na otvorenom organizatori su se pridružili koncertima širom svijeta a svoj "Pogled nab aha" sa publikom je podijelio čelista Željko Ivović.

"Osjećaj je divan bio, atmosfera fenomenalna, puno ljudi. Magično veče i jedno nesvakidašnje iskustvo, drugačije od bilo kog drugog, pogotovo jer sam porijeklom odavde, a prvi put sam tu. Sve se pomiješalo, sve se spojilo i stopilo u jedno i kroz Baha je to pokušalo da se manifestuje i da se ostvari. Drago mi je što sam večeras imao i prvi solistički koncert u Crnoj Gori i to baš na TMF-u, gdje ću nastupiti ponovo petog avgusta, isto u Gornjoj Lastvi, sa ansamblom 'Boka' i pozivam publiku i na taj koncert", rekao je Ivović.

Nakon dvije uvertire, prvo izdanje Tivat Music Festivala biće svečano otvoreno 28. juna u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, kada će prvi put u tom gradu nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar.

Bonus video: