Sahranjen Ilija Lakušić, istaknuti pjesnik i nekadašnji ministar kulture

Lakušić je napisao tridesetak knjiga od kojih tri romana, knjigu kratkih priča, dvije knjige za djecu, knjigu satire i 20 knjiga poezije.

9151 pregleda 45 reakcija 1 komentar(a)
Ilija Lakušić, Foto: Printscreen YouTube
Ilija Lakušić, Foto: Printscreen YouTube

Istaknuti kulturni djelatnik, nekadašnji ministar kulture u Vladi Crne Gore, pjesnik Ilija Lakušić, preminuo je u nedjelju 23. juna u 77. godini, u Podgorici.

Sahrana je obavljena danas u selu Nožice u Lijevoj Rijeci.

Ilija Lakušić rođen je 1947. godine u Lijevoj Rijeci. Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici, a bavio se književnošću, novinarstvom, politikom...

Povodom njegove smrti, telegram saučešća uputila je Ministarka kulture i medija Tamara Vujović koja je istakla da je Lakušić dao neizbrisiv doprinos razvoju pjesničke misli.

"Odlaskom Ilije Lakušića Crna Gora je ostala bez istaknutog književnika i kulturnog poslenika, koji je u svojoj bogatoj karijeri sa najviših adresa u kulturi uticao na razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva i svojom višedecenijskom istrajnošču na književnoj sceni dao neizbrisiv doprinos razvoju pjesničke misli. Autentičnost njegovog lirskog izraza, ali i vješta sposobnost u kreiranju kulturnih politika urodili su brojnim nagradama i priznanjima, među kojima je najistaknutija Trinaestojulska nagrada za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru. Kao ministar kulture i sekretar za kulturu grada Podgorice, kao i sa funkcije direktora Muzeja i galerija Podgorice, doprinio je oblikovanju kulturnih strategija, omogućavajući prilike za bogatije i raznovrsnije kulturne sadržaje. U svojoj bogatoj karijeri za kulturu se zauzimao i ispred nevladinog sektora kao predsjednik Udruženja književnika Crne Gore u više mandata, ali i privatnog, kao direktor i glavni urednik u izdvačkoj kući "Obodsko slovo". Ali, ono što će možda najduže ostati upamćeno jesu pjesničke slike koje tematizuju univerzalne teme čovječanstva i na jednostvan, dirljiv i upečatljiv način se otvaraju čitaocu", navela je ministarka Vujović.

Lakušić je napisao tridesetak knjiga od kojih tri romana, knjigu kratkih priča, dvije knjige za djecu, knjigu satire i 20 knjiga poezije. Više puta je isticao da sebe prvenstveno smatra pjesnikom, iako je pisao i prozu i eseje.

"Bio je istaknuti pjesnik i pisac čije su riječi doticale duše i srca mnogih. Njegova poezija i proza bili su prožeti dubokim osjećajem za ljepotu, pravdu i humanost", navodi se u saopštenju Udruženja Vasojevića "Vaso" i ističe da je Lakušić nadahnuo generacije autora i ljubitelja književnosti, te da je ostavio značajan trag na književnoj sceni.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za književnost, kao i brojnih drugih, među kojima su i "Marko Miljanov", "Risto Ratković", "Vuko Bezarević", nagrade Udruženja crnogorskih pisaca za djecu, nagrada "Ježa" za kratku priču, te "Tipar", "Miodrag Ćupić", povelje "Jovan Skerlić", Orden grada Barija za kulturnu i književnu saradnju, Orden Ministarstva kulture Rusije za kulturnu saradnju i doprinos razvoju sveslovenske pismenosti, kao i Novgorodska gramata. Prevođen je na brojne svjetske jezike.

Bio je ministar kulture i sporta u Vladi Crne Gore 1991-1994, potpredsjednik Opštine Podgorica, sekretar za kulturu grada Podgorice, direktor Muzeja i galerija Podgorice, direktor i urednik izdavačke kuće "Obodsko slovo", a u više navrata i predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, kao i član Odbora za književnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Bonus video: