Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” gostuje u Zadru

Muzej grada Budve biće predstavljen u Arheološkom muzeju u hrvatskom gradu

3471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija”, kao omaž gostujućoj izložbi “Ispričat ću ti priču” (2016-2024),biće otvorena danas u Zadru, u Arheološkom muzeju, u 19.30 časova. Postavku je osmislila i priredila Timka Alihodžić, arheološkinja u Arheološkom muzeju u Zadru, koja je i kustoskinja izložbe, a autori su i Ivan Čondić i Neven Vlakić.

Tom prilikom će, pored muzeja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, biti predstavljeni i muzeji iz Crne Gore, i to Javna ustanova Muzeji i galerije Budve, kao i Opštinska javna ustanova Muzeji Kotor. Saradnik na projektu i pisac dijela teksta u pratećem katalogu, a koji se odnosi na budvanski muzej je i direktorka te ustanove, mr Lucija Đurašković, navodi se u saopštenju za medije. Pored Đurašković, među brojnim saradnicima na izložbi su i direktorka OJU Muzeji Kotor Dušica Ivetić, kao i Jugoslav Pedić, Miloš Petričević i Jelena Vukasović iz te javne ustanove.

“Biće predstavljen i Muzej grada Budve, na ponos gradu Budvi, njegovoj drevnoj prošlosti i kulturnom nasljeđu”, ističe se u najavi iz Budve.

U obrazloženju “Zašto izložba o izložbi?” navodi se da okosnicu izložbe “Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” čini proširena postavka izložbe “Ispričat ću ti priču”, koju dopunjuju plakati svih muzeja i gradova domaćina u kojima je ona gostovala.

“Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva, te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije i Mezije. Stoga će izložba ‘Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija’ zasigurno biti podsticaj za buduću međumuzejsku internacionalnu saradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se sahranjivalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od prvog vijeka prije Hrista do petog vijeka poslije Hrista”, piše u saopštenju.

Bonus video: