Operski festival u Crnoj Gori: Nastupi talentovanih umjetnika, predstave, koncerti...

"Sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran Muzičkoj školi Herceg Novi za nabavku instrumenata"

2241 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Operosa Montenegro Opera Festival 2024
Foto: Operosa Montenegro Opera Festival 2024

Ovogodišnje izdanje jedinog operskog festivala na ovim prostorima, Operosa Montenegro Opera Festival 2024 (OMOF 2024), tokom gotovo dva mjeseca, prirediće publici operske performanse, bogat program i nastupe talentovanih umjetnika iz Crne Gore, Ukrajine i Finske, saopštili su organizatori.

Poručili su da će se festival održati u Herceg Novom, hotelu Mamula Island i Luštici Bay, od 30. juna do 9. avgusta uz učešće mladih domaćih i internacionalnih zvijezda u usponu, te da će OMOF 2024 će prirediti i master-class obuku sa koncertima.

Operosa Montenegro Opera Festival 2024
foto: Operosa Montenegro Opera Festival 2024

Otvaranje festivala na Mamula Island-u

Organizatori su kazali da će svečano otvaranje festivala biti u nedjelju, 30. juna, u 21 čas u atrijumu hotela Mamula Island.

"Veče pod nazivom 'La nuit d'été' predstaviće najljepše arije, duete i pjesme u izvođenju crnogorskih talenata u usponu, njegovanih pod okriljem Operose. Mlade umjetničke zvijezde u usponu Kristina Perković i Antonia Vučinović pjevaće pod pratnjom pijanistkinje Jovane Vukazić. Sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran Muzičkoj školi Herceg Novi za nabavku instrumenata", piše u saopštenju.

Operosa Montenegro Opera Festival 2024
foto: Operosa Montenegro Opera Festival 2024

Predstave u Luštici Bay

Organizatori OMOF 2024 su kazali da će u srijedu, 3. jula, u Luštici Bay biti izvedena predstava "Hela – boginja smrti protiv Tora – boga gromova".

Uloge tumače crnogorski umjetnici, sopran Milica Lalošević i gitarista Aleksandar Bubanja.

"Veče posvećeno djeci i ljubiteljima bajki biće održano u četvrtak, 4. jula, operskom predstavom 'Pepeljuga'. U adaptaciji opere Đoakina Rosinija na crnogorskom jeziku uloge će tumačiti crnogorska umjetnica Nataša Jovović (Pepeljuga) i Stevan Karanac iz Srbije (Princ Ramiro), pod režijom Lade Shylenko iz Ukrajine", piše u saopštenju.

Operosa Montenegro Opera Festival 2024
foto: Operosa Montenegro Opera Festival 2024

Predstave u Starom Gradu Herceg Novog i majstorski časovi sa koncertom u Institutu Dr Simo Milošević

Herceg Novi će, prema navodima organizatora, u okviru OMOF 2024, 5. jula ugostiti pop-up predstavu "Hela – boginja smrti protiv Tora – boga gromova", dok će 5. i 6. jula Kongresna dvorana Instituta "Dr Simo Milošević" biti domaćin "Suomen Laulu" master-class obuke i koncerta.

"Ova serija majstorskih časova i koncerata, ima za cilj da istraži bogatstvo finske vokalne muzike, a posebno muzike kompozitora iz porodice Hannikainen. Osnivač Operose, Ketrin Hataja (Katherine Haataja), inače meco sopran i vokalni pedagog, direktan je potomak Pietarija Hanikainena (1813 – 1899). Ovom prilikom Ambasada Finske podržaće mlade crnogorske talente i najistaknutijem učesniku uručiti Hannikainen nagradu", piše u saopštenju.

Završnica festivala

Festival će se, kako dodaju organizatori, nastaviti 7. jula u tvrđavi Forte Mare sa još jednim izvođenjem "Pepeljuge", a potom će 24. jula Luštica Bay biti domaćin koncerta "Zvijezda je rođena", na kojem će nastupiti crnogorski sopran Kristina Perković uz pratnju pijanistkinje Ivane Pešić.

"Posljednji događaj festivala, 'Operske romanse', održaće se 9. avgusta u Luštici Bay, gdje će publika uživati u strastvenim arijama i ljubavnim duetima koje će izvesti crnogorska sopranistkinja Nataša Jovović sa internacionalno poznatim tenorom Stevanom Karancem", piše u saopštenju

Ulaznice za otvaranje OMOF2024 se mogu kupiti onlajn preko Gigstiks-a, i uključuju transfer brodom do hotela Mamula Island.

"U slučaju vremenskih nepogoda, događaj će biti održan u Muzičkoj školi Herceg Novi. Za opersku atrakciju 'Pepeljuga' ulaznice će se moći kupiti na mestu događaja. Za ostale večeri festivala, ulaz je slobodan", piše u saopštenju.

O Festivalu:

Već 11 godina Operosa Montenegro Opera Festival promoviše operu u Crnoj Gori, ali i lokalne talente u svijetu. Operosa je dala priliku velikom broju mladih lokalnih i regionalnih umjetnika da izraze svoj talenat i usavrše ga kroz razne nastupe i edukativne programe.

Istorijski Stari grad i okolne tvrđave Herceg Novog na obali Jadrana dom su Operosa Montenegro Opera Festivala. Tokom proteklih godina, u Crnoj Gori su održani brojni događaji pod okriljem Operose. Godišnji ljetnji festival obuhvata uzbudljive međunarodne koprodukcije i gostovanja, kao i operske produkcije i koncerte, koje zajedno kreiraju i izvode mladi talenti u usponu i renomirani profesionalci. Festival je 2023. godine proslavio 10 godina postojanja u Crnoj Gori a od 2015. zbog svog angažovanja u oblasti umjetnosti, doprinosa zajednici i međunarodne otvorenosti ponosno nosi i EFFE priznanje kao izuzetan evropski festival.

Od svog osnivanja Operosa je na ovaj jedinstveni crnogorski festival dovela brojne izvore eminentnih međunarodnih kulturnih medija. Među njima su BBC Classical, Opera Magazine, Opera Now, Orfeus Magazine i Klassik Konzerte, koji je kvartalni časopis za kulturu magazina National Geographic.

Bonus video: