Kotorski festival pozorišta za djecu od 2. do 10. jula

Na repertoaru je 12 predstava, od kojih je sedam takmičarskog karaktera. Publici će se predstaviti pozorišne trupe iz: Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Češke, Sjeverne Makedonije i Francuske

3248 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 32. po redu, biće održan od drugog do desetog jula u organizaciji Opštine Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, JU Kulturni centar “Nikola Đurković” i Turističke organizacije Kotor.

Otvaranje Festivala zakazano je za 2. jul i Ljetnju pozornicu, sa početkom u 21.30h. Publika će imati priliku da bude dio performansa učenika kotorskih osnovnih škola pod nazivom “Korak po korak...Grad”, što je ujedno i ovogodišnji slogan Festivala.

Na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji će, po tradiciji, predati ključeve grada djeci.

Na repertoaru je 12 predstava, od kojih je sedam takmičarskog karaktera. Publici će se predstaviti pozorišne trupe iz države i regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i gosti iz Češke, Sjeverne Makedonije i Francuske.

Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i Kreativni hab (zgrada Starog zatvora). Publika će imati priliku da uživa u predstavama: “Mihajlo Pupin - Idvorski”, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, “Misli zeleno”, Umjetničkog ateljea “Arlekin”, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, “Tobi”, Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, “Grad svetlosti”, Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, “Ksenija i lovac”, Pozorišta mladih iz Novog Sada, “Velika tvornica riječi”, hrvatskog Kazališta Mala scena, “Je li to samo san”, Udruženja dramskih glumaca Mundo Mondo iz Sarajeva, “Rijeka”, Studija Damuza iz Češke, “Pogledaj unutar sebe”, NU Crnogorska ekspertska mreža za održivost i inovacije, “Screenagers Vol.2”, “Tarzan - Gospodar džungle”, Gradskog pozorišta Podgorica i na zatvaranju će, nakon svečane dodjele nagrada u 19 časova, biti izvedena “Ježeva kućica”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve vrste umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, književni i likovni program.

I ove godine Festivalu će prepoznatljiv pečat dati brojni volonteri različitih uzrasta, najavljeno je u saopštenju.

“Budite dio čarolije koja iz godine u godinu raste uz Kotorski festival pozorišta za djecu i uskladite korake sa nama jer u rukama najmlađih, grad postaje Grad. Obojen, nasmijan, ubrzan i vedar”, piše u najavi.

Festival međunarodnog karaktera organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države.

Bonus video: