Marina Abramović potpuno utišala festival Glastonberi na sedam minuta

“Ima ratova, gladi, protesta, ubistava, nasilja. Ali šta se dešava kada pogledamo širu sliku? Nasilje donosi više nasilja, ubistvo donosi više ubistava, bijes donosi više bijesa, demonstracije donose više demonstracija"

9120 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Umjetnica Marina Abramović uspjela je juče u svom performansu “Sedam minuta kolektivne tišine” na festivalu Glastonberi u Velikoj Britaniji.

Piramida bina na britanskom festivalu Glastonberi doživjela je juče nešto gotovo neviđeno u svojoj istoriji: totalnu tišinu, piše Gardijan.

Abramović, pozvana od strane organizatora festivala, vodila je publiku u onome što je nazvala "saradnjom" pod nazivom "Sedam minuta kolektivne tišine", da "vidimo kako možemo osjetiti pozitivnu energiju u cijelom univerzumu i djelovati kao bedem protiv užasa rata i nasilja".

S obzirom na to da je najavljeno samo dan ranije, postojali su razumljivi strahovi da publika neće sarađivati i da bi mogla da priča ili čak viče tokom predviđene tišine. Ali na kraju, osim nekih veoma izolovanih vrisaka i povika, jedini zvuk koji se kretao preko polja bio je vetar koji je duvao kroz dolinu i daleki udarci nastupa sa drugih bina.

Abramovićeva je nosila odjevni predmet u obliku CND simbola za mir, smišljenog od strane bivšeg glavnog dizajnera Burberry-ja Rikarda Tisija.

Uvela je djelo govorom u kojem je priznala da je “preplašena i počastvovana” pozivom organizatora: “preplašena jer, kao umjetnica, nikada u svom cijelom životu nisam vidjela ovakvu vrstu publike. Ne pjevam, ne plešem. Ovo je muzički festival i svi želite da se dobro provedete i slušate sjajnu muziku”.

Dodala je u svom izlaganju da je svijet je u jako lošem stanju.

“Ima ratova, gladi, protesta, ubistava, nasilja. Ali šta se dešava kada pogledamo širu sliku? Nasilje donosi više nasilja, ubistvo donosi više ubistava, bijes donosi više bijesa, demonstracije donose više demonstracija. Ovdje pokušavamo da uradimo nešto drugačije: kako biti u sadašnjem trenutku, ovdje i sada, i kako zapravo svi zajedno možemo pružiti bezuslovnu ljubav jedni drugima”.

Pozvala je posjetioce da stave ruke na osobu do sebe, zatvore oči i udobno se smjeste, a zatim je pozvala organizatorku festivala Emili Ejvis da udari gong kako bi započela performans, prenosi N1.

"Mislim sam da je bilo divno", rekla je Lucinda, koja je bila na festivalu sa svojom prijateljicom Lizi.

"Saznala sam o performansu 30 sekundi prije nego što je počela. Obožavam je. To je uljepšalo moj Glastonbury. Bilo je zaista moćno. Sedam minuta je prošlo veoma brzo".

Bonus video: