Premijera predstave "Mirandolina" u Tivtu u ponedjeljak

Repriza predstave koja je uvrštena u takmičarsku konkurenciju za nagrade ovogodišinjeg Međunarodnog Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu, zakazana je za 2. jul u 21.30h na istoj sceni

3709 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Tivat
Foto: Centar za kulturu Tivat

Nova produkcija Centra za kulturu Tivat, pozorišna predstava "Mirandolina", koju je po motivima Karla Goldonija i Petera Turinija režirala i adaptirala Tatjana Mandić Rigonat, premijerno će biti izvedena 1. jula u 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici Tivat.

Repriza ove predstave koja je uvrštena i u takmičarsku konkurenciju za nagrade ovogodišinjeg Međunarodnog Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu, zakazana je za 2. jul u 21.30h na istoj sceni.

"'Krčmarica Mirandolina' jedan je od najčuvenijih ženskih likova u istoriji pozorišta. Ona slavi autentičnu snagu žene, njenu inteligenciju, mudrost, Eros života, kreativnost, žudnju za nezavisnošču i slobodom. U njoj iskonska snaga Žene nalazi svoj uzbudljiv i duhovit oblik. Karlo Goldoni napisao je komediju Krčmarica 1751. godine, a prvi put je odigrana 1753. u Veneciji. Mirandolina od tada živi na pozorišnim scenama, nadigrava se sa muškarcima i Vitezom Ripafratom-ženomrscem, bori za dostojanstvo, i svoje i svog pola. Ona je feministkinja iz 18. vijeka. U muškim fantazijama je Đavolica, Venera, Padrona, Bludnica, Kurva, Svetica, Čarobnica. Ona je Sirena koja začarava muškarce i oduzima im razum. Opasna žena. Bilo da je zamišljaju kao Sirenu ili pin up, u bilo kom vizuelnom obliku ona je simbol samosvjesne, buntovne žene. U sebi baštini iskustvo i taktike iz raznih vremena kojima su žene zavodile muškarce i ratovale s njima u bespoštednoj borbi polova", zapisala je rediteljka Tatjana Mandić Rigonat dodajući da se ova prredstava bavi time "kakva je Mirandolinina sudbina u svijetu kojim vlada Mamon, novac i pohlepa".

"Da li su sloboda i nezavisnost mogući, ili su samo velike iluzije? Šta je s ljubavlju? Kakav je odnos između ljubavi i novca, Erosa i Mamona? Za Bodrijara, umjetnost je čin zavođenja. Mirandolina će nam pričati priču o sebi, kao umjetnica koja u pozorištu igra svoj život, konstruiše i dekonstruiše narativ o ženi koja iznad svega cijeni sopstvenu slobodu", ističe Mndić Rigonat.

Dramsku i jezičku adaptaciju teksta u predstavi "Mirandoilina", te izbor muzike potpisuje Tatjana Mandić Rigonat, kostimografiju Stefan Savković, scenografiju Vesna Popović. Kompozitorka je Irena Dragović, koreografkinja Slavka Nelević, dok je za video zadužena Jelena Tvrdišić.

Dizajn svjetla potpisuje Radomir Stamenković, a fotografiju Duško Miljanić. U predstavi igraju: Katarina Marković (Mirandolina), Vučić Perović (Vitez od Rippafratta), Lazar Dragojević (Fabrizio), Goran Slavić (Markiz di Albafiorita), Goran Vujović (Grof di Forlinpopoli), Lara Dragović (Dejanira) i Julija Milačić Petrović Njegoš (Ortensia).

Bonus video: