Umro čuveni albanski pisac Ismail Kadare

Kadare je umro od srčanog udara, saopštila je bolnica u Tirani. Pisac je doveden u bolnicu bez znakova života i ljekari su pokušali reanimaciju, ali je umro u 8.40 po lokalnom vremenu

18970 pregleda 83 reakcija 30 komentar(a)
Kadare, Foto: Top Channel
Kadare, Foto: Top Channel

Albanski pisac Ismail Kadare umro je jutros u 89. godini, javili su danas njegov izdavač i bolnica.

Kadare je umro od srčanog udara, saopštila je bolnica u Tirani. Pisac je doveden u bolnicu bez znakova života i ljekari su pokušali reanimaciju, ali je umro u 8.40 po lokalnom vremenu.

Iz njegove izdavačke kuće Onufri, urednik Bujar Hudari potvrdio je da je pisac jutros umro.

Kadare je postao međunarodno poznat poslije objavljivanja djela "General mrtve vojske" 1963. godine kada je Albanijom i dalje vladala komunistička vlada pokojnog diktatora Envera Hodže.

Pobjegao je iz Albanije u Francusku 1990. godine, samo nekoliko mjeseci prije pada komunističkog režima posle studentskih protesta prethodnog decembra. Živio je u Parizu i nedavno se vratio u Tiranu.

Sarkastični etnograf, pisac koji smjenjuje groteskno i epsko, Kadare je istraživao mitove i istoriju svoje zemlje, da bi secirao mehanizme univerzalnog zla, totalitarizma, piše agencija Frans pres, podsjećajući da je Albanija decenijama živjela pod diktaturom Envera Hodže, jedne od najzatvorenijih na svijetu.

"Komunistički pakao, kao svaki drugi pakao je zagušujući", rekao je pisac u jednom od svojih posljednjih intervjua u oktobru.

"Ali u književnosti, to se pretvara u snagu života, snagu koja ti pomaže da preživiš, da pobijediš diktaturu uzdignute glave", rekao je tada on.

"Književnost mi je dala sve ono što imam danas, bila je smisao mog života, dala mi je hrabrost da pružim otpor, sreću i nadu da sve prevaziđem", rekao je tada već oslabljeni Kadare u razgovoru u svojoj kući u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Kadare je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada sa svoja djela koja uključuju više od 80 romana, pozorišnih komada, scenarija, pjesama, eseja, a djela su mu prevedena na 45 jezika. U nekoliko navrata se pominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Autor je romana "Slomljeni april", "Hronika u kamenu", "Zamak", "General mrtve vojske", kao i mnogih drugih djela i jedan je od najpopularnijih ličnosti albanske književnosti više od 60 godina.

Bonus video: