Hajduković: Poslanici da ponište odluke žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade

"Sve sem poništavanja odluka žirija i donošenja nove odluke o nagradama, istorija će zapamtiti kao Vaše saučesništvo u ponižavanju Crne Gore i ponižavanju stvaralaštva i stvaralaca", naveo je Hajduković

8234 pregleda 14 komentar(a)
Hajduković, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Hajduković, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Naučnik Dragan Hajduković obratio se poslanicima sa zahtjevom da ponište odluke ovogodišnjeg žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

"Zahtijevam da u okviru svojih ovlašćenja munjevito reagujete i preduzmete mjere da se preispita rad žirija i ponište njegove odluke, makar cijena bila i da se trinaestojulske nagrade ove godine dodijele sa 10 do 20 dana zakašnjenja. Sve sem poništavanja odluka žirija i donošenja nove odluke o nagradama, istorija će zapamtiti kao Vaše saučesništvo u ponižavanju Crne Gore i ponižavanju stvaralaštva i stvaralaca", naveo je Hajduković u zahtjevu poslanicima, koji je dostavio medijima.

Kaže da je ovogodišnji žiri donio odluku "bez prethodnog čitanja velike vaćine od 56 priloženih kandidatura".

"Dakle, ne dovodim u pitanje autonomno pravo žirija da donese odluku, ali žiri nema pravo da donese odluku bez prethodnog pažljivog čitanja svih 56 obrazloženja i bar prelistavanja mnogo obimnijih priloženih dokaza koji su po uslovima konkursa bili obavezni. Dakle, ne osuđujem žiri zbog pogrešne odluke, nego zbog neosporne činjenice da žiri uopšte nije radio svoj posao. Lako je dokazati da su odbacivali kandidate bez prethodnog čitanja datih obrazloženja i priloženih dokaza", smatra on.

Dodaje da je žiri odluku o dodjeli nagrada donio za "nepuna dva dana".

"Pošto je ove godine bilo ukupno 56 nominacija za trinaestojulskenagrade, takva brzina rada je potpuno nemoguća. Na primjer, potrebna su dva sata da laik koji ne poznaje moja životna ostvarenja pažljivo pročita Obrazloženje napisano na tri strane i prelista (dakle bar površno pregleda) brojne priložene dokaze, koji u mom slučajusadrže kopije izabranih naučnih radova, nekoliko knjiga i primjere značajnesvjetske medijske pažnje posvećene mojim ostvarenjima. Dakle, za ozbiljnu ocjenu 56 nominacija, potrebno je minimum 100 sati rada svakog člana žirija, ato znači minimum 10 dana po 10 radnih sati. Uz ozbiljni danonoćni rad, žiri je odluku mogao donijeti tek 6. jula, a donijeli su je 27. juna. Najkraće, nevjerovatna brzina kojom je donijeta odluka je neoboriv dokaz zaključka da žiri nije izvršio elementarnu dužnost i obavezu da pazljivo pročita obrazloženje za svaku od ukupno 56 nominacija i da bar prelista obimne priložene dokaze koji su bili obavezni za kandidaturu", naveo je Hajduković.

Bonus video: