Ilinčić podnio prijavu protiv Vujović i Žirija za Trinaestojulsku nagradu: Da javno uporede moju i Koprivicinu listu

Kandidat za dobitnika nagrade rekao da je neshvatljivo da Nagradu za životno djelo dobije Dragan Koprivica kad bar deset kandidata ima ubedljivo bolje reference, te da jedini način neki koruptivni uticaj

6157 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kandidat za dobitnika Trinaestojulske nagrade, Zoran Ilinčić, podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv ministarke kulture i medija Tamare Vujović i Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade zbog, kako je naveo, sumnje na korupciju.

Ilinčić je u prijavi u koju su "Vijesti" imale uvid naveo da prema njegovom mišljenju odabir i proglašenje dobitnika nije urađeno uz korektnu ocjenu njihovog rada i doprinosa društvu.

"... pa da se nakon toga proglase pobjednici, već su, uz odsustvo poštene i profesionalne ocjene kvaliteta pojedinih kandidata, uz dominantno prisustvo koruptivnih metoda, tajnim glasanjem, navodno donešene najbolje odluke. Vrlo je indikativno i to da vrijednost rada jednog inžinjera ili fizičara ocjenjuju istoričari ili književnici", rekao je Ilinčić.

On smatra da je neshvatljivo da u prijavljenoj konkurenciji Nagradu za životno djelo dobije Dragan Koprivica kad "bar deset kandidata ima ubedljivo bolje reference od njega", te da se u u Crnoj Gori znaju doprinosi pojedinaca.

"Jedini način da taj čovjek dobije takvu nagradu je koruptivni uticaj na članove Žirija ili možda neki drugi nezakonit način rada. S obzirom da sam i ja bio kandidat za Nagradu koju je dobio gospodin Koprivica, tražim da Žiri javno uporedi moju i njegovu referencionu listu priloženu za dodjelu nagrade, da bi se bez protekcije vidjelo ko je bolji", rekao je Ilinčić.

On je tražio od VDT da ispita uslove pod kojima je Koprivica proglašen za pobjednika, u čemu je bolji od drugih i zašto nema podrobnog objašnjenja zašto to nije bio neko drugi od kandidata.

Bonus video: