Dragojević i Todorović nominovani za nagrade na SFF-u

U kategoriji televizijskih serija, strukovni žiri nominovao osam serija u 14 kategorija

4367 pregleda 4 komentar(a)
Dragojević, Foto: Boris Pejović
Dragojević, Foto: Boris Pejović

Mladi crnogorski glumac Lazar Dragojević nominovan je za nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji “Zvijezda u usponu”, u selekciji televizijskih serija, a Marko Todorović, takođe mladi glumac iz Crne Gore, za najbolju epizodnu ulogu, saopšteno je juče iz Sarajevo Film festivala (SFF).

Za nagradu “Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji” posthumno je nominovan i Žarko Laušević za ulogu u seriji “Vreme smrti”,

Za ova priznanja 30. festivala u Sarajevu, strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, nominovao je osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u periodu od prvog aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine”, navodi se o saopštenju.

Dragojević je nominovan je za ulogu u seriji “Znam kako dišeš”, a Todorović za ulogu u seriji “Koža”.

Žiri će novim elektronskim glasanjem donijeti odluku o dobitnicima nagrada, a najbolji će biti proglašeni na ceremoniji dodjele, 18. avgusta na 30. Sarajevo Film festivalu.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodjeljuju se u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se osam nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu i glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu i najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvijezdu u usponu, kao i za najbolju režiju za epizodu i za najbolji scenario za epizodu.

Serije “Znam kako dišeš”, “Gora”, “Koža”, “Poziv”, nominovane su za najbolje u dramskoj kategoriji.

U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada: za najbolju komediju (serije “Princ iz Eleja” i “Radio Mileva”), najbolju glavnu glumicu, odnosno glumca, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju za epizodu i za najbolji scenario za epizodu.

“Stiče se dojam da serije iz različitih zemalja unutar regije sve više privlače svoju publiku širom regije: za to su zaslužni kako tradicionalni emiteri u regiji koji prepoznaju vrijednost ovakvog sadržaja za svoje programske šeme, ali i globalni streameri prisutni na našem tržištu koji kupuju sve više lokalnog sadržaja. Vjerujemo da je uloga strukovnih nagrada, kao što su ove, dodatno promovisati ono najkvalitetnije što ovaj sadržaj nudi i time potaknuti cjelokupan sektor na stalno podizanje kvalitete”, izjavio je direktor Sarajevo Film festivala Jovan Marjanović.

Jubilarno, 30. izdanje SFF-a biće održano od 16. do 23. avgusta 2024.

Bonus video: