Jokić predao ključeve: Kotorom ponovo zavladala djeca

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je podsjetio i na obećanje koje je dato godinama unazad, o osnivanju pozorišta za djecu i mlade, te naveo da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Kotor biti i zvanično formirano Pozorište za djecu i mlade Kotor

15532 pregleda 317 reakcija 5 komentar(a)
Vladan Radonjić i Vladimir Jokić, Foto: Krsto Vulović
Vladan Radonjić i Vladimir Jokić, Foto: Krsto Vulović

Ključeve grada Kotora predsjednik Opštine Vladimir Jokić predao je u utorak veče najmlađima, a u ime djece primio ih je učenik Osnovne škole “Savo Ilić” iz Kotora Vladan Radonjić.

Tim tradicionalnim činom svečano je otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu, u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

“Mrvu više ljubavi, one koje tokom godine ponekad prifali, skupili smo na jednom mjestu”, navodi se u saopštenju organizatora.

Ceremonija otvaranja upriličena je u okviru programa pod nazivom “Korak po korak...grad”, što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Festivala, sa simbolikom inicijative za vraćanje statusa grada Kotoru.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Krsto Vulović

Jokić je kazao da sve ono što Kotor ima i njeguje dva i po milenijuma ne vrijedi bez djece po njegovim trgovima, uz poruku da njegujemo ljubav prema drugima, njegujemo empatiju i naučimo da onima kojima je mrva više ljubavi potrebna - njima je prvo i dajemo.

Sa ceremonije otvaranja: Jokić i Radonjić
Sa ceremonije otvaranja: Jokić i Radonjićfoto: Krsto Vulović

“Draga djeco, vidjeli ste snimke i učestvovali ste na svim kotorskim trgovima. Kotor ima velike trgovine - Trg od oružja, Trg Sv. Tripuna, Pjacu od salate, Pjacu od brašna, Palate Pima, Drago, Vrakijen, nebrojene znamenite istorijske i kulturne spomenike. Ima dvije i po hiljade godina trajanja, ima našu nadu da će nas prepoznati kao jedan biser i proglasiti nas posebnim gradom, ali sve to što je Kotor imao i sve što je trajalo dva i po milenijuma ne bi vrijedjelo apsolutno ništa da niste vi na tim trgovima. Zato će ovo biti pravi grad i bez da ga iko prizna, jer je ovo jedini grad gdje će djeca vladati narednih osam dana, a vi ćete sigurno u tome biti mnogo bolji nego mi”, poručio je Jokić.

Program su pripremili Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, u saradnji sa Redakcijom dječjeg programa Radio Televizije Crne Gore.

Performans je okupio mališane iz kotorskih osnovnih škola, kao i učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora. Publika u punoj sali Kulturnog centra imala je priliku da na video bimu pogleda koreografije kotorskih mališana snimljene na trgovima i pjacetama Starog grada.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Krsto Vulović

Posebni gosti na otvaranju ovogodišnjeg Festivala bila su djeca iz nevladinog udruženja “Ljubav za ljubav”, a Jokić je zatražio i veliki aplauz za njihove “divne i hrabre roditelje”.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u nemogućnosti da prisustvuje ceremoniji, poslao je pismo u kome je istakao da brojni sadržaji, programi i radionice, ali i inkluzivni karakter festivala na krilima volonterizma predstavljaju izuzetan primjer kako umjetnost prosvećuje i stvara buduće naraštaje vjerne pozorišne publike.

“Ova manifestacija koja slavi kreativnost, maštu i talenat naših najmlađih, predstavlja događaj posebnog značaja u Crnoj Gori. Takođe, ona pruža izvanrednu priliku za promociju kulture i umjetnosti među djecom i mladima... Uvjeren sam da će Festival okupiti veliki broj talentovane djece, posjetilaca i ljubitelja pozorišta, te da će vaš i naš Kotor, kao i svake godine, biti ispunjen igrom, radošću i smijehom”, poručio je Milatović.

Jokić je podsjetio i na obećanje koje je dato godinama unazad, o osnivanju pozorišta za djecu i mlade, te naveo da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Kotor biti i zvanično formirano Pozorište za djecu i mlade Kotor.

“Kroz to pozorište i ovaj festival njegujte nešto što je mnogo značajnije od svakog drugog napretka - njegujte ljubav prema drugima, njegujte empatiju i naučite da onima kojima je potrebna veća ljubav, da im prvi dajete”, dodao je Jokić i proglasio festival otvorenim.

Ovogodišnje, 32. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu organizuje se u saradnji Opštine Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković” i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države.

Bonus video: