Vujović: Posvećeno radimo na očuvanju i promociji kulturnog i prirodnog nasljeđa

"Kao most između Crne Gore i UNESCO-a, radimo na implementaciji UNESCO-vih programa i projekata, promovisanju obrazovanja, nauke, kulture i komunikacija, te osiguravanju da naš glas bude jasno i snažno zastupljen na međunarodnoj sceni“

11368 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Crna Gora će, kroz rad Nacionalne komisije za UNESCO, posvećeno raditi na očuvanju i promociji kulturnog i prirodnog nasljeđa, podržati obrazovanje, nauku i inovacije, kao i osigurati zastupljenost države na međunarodnoj sceni, uz posebnu pažnju na uključivanje mladih i lokalnih zajednica.

To je poručila predsjednica komisije i ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Vujović je, na konstitutivnoj sjednici Nacionalne komisije za UNESCO, kazala da je danas započeta nova faza zajedničkog rada u oblastima u kojima UNESCO djeluje.

"Ovu fazu smo započeli sa namjerom da zajednički unapređujemo, promovišemo I štitimo kulturu, prirodu, nauku, obrazovanjem, sport, ljudska prava i sve ostale oblasti iz djelokruga UNESCO, organizacije koja već više od sedam decenija predano radi na očuvanju svjetske baštine i unapređenju međunarodne saradnje“, navela je Vujović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, ocijenila da je u prethodnim godinama, Crna Gora ostvarila značajne uspjehe na polju očuvanja i promocije svog kulturnog i prirodnog nasljeđa.

"Upis naših znamenitosti na Listu svjetske baštine, ali i očuvanje njihovog statusa na toj Listi, upis Bokeljske mornarice na Reprezentativnu listu, ali i razvoj obrazovnih i naučnih programa, kao i angažman u globalnim inicijativama UNESCO-a, samo su neki od primjera kako možemo uspješno doprinositi globalnim ciljevima kroz lokalne akcije“, istakla je Vujović.

Kako je ukazala, komisija ima ključnu ulogu u usklađivanju nacionalnih interesa sa međunarodnim standardima i inicijativama UNESCO-a.

"Kao most između Crne Gore i UNESCO-a, radimo na implementaciji UNESCO-vih programa i projekata, promovisanju obrazovanja, nauke, kulture i komunikacija, te osiguravanju da naš glas bude jasno i snažno zastupljen na međunarodnoj sceni“, rekla je Vujović.

wfwecvwd
foto: Ministarstvo kulture i medija

Prema njenim riječima, pred radom komisije su važni zadaci, ali i izazovi.

"Naša je odgovornost da kontinuirano unapređujemo zaštitu i promociju našeg nasljeđa, osiguramo održivi razvoj naših prirodnih resursa, te podržimo obrazovanje i inovacije. Posebnu pažnju moramo posvetiti jačanju svijesti o značaju kulturnog i prirodnog nasljeđa među mladima, kao i uključivanju lokalnih zajednica u procese očuvanja i valorizacije“, kazala je Vujović.

Na sjednici je zaključeno i da je za očuvanje upisanih dobara na UNESCO listi svjetske baštine neophodna saradnja svih relevantnih resora ne samo na očuvanju, već i na savjesnom korišćenju i promociji kulturne i prirodne baštine Crne Gore.

wfwecvwd
foto: Ministarstvo kulture i medija

Vujović je pozvala sve članove i članice komisije da u narednom periodu ulože maksimalne napore u realizaciju ciljeva.

"Vaša stručnost, iskustvo i posvećenost, ključni su za uspjeh našeg rada. Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti značajne rezultate i dati svoj doprinos kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Naš put nije uvijek lagan, ali uz zajednički trud i posvećenost, možemo postići velike stvari za našu zemlju i svjetsku zajednicu. Mi smo ti koji možemo da pravimo dobre stvari za našu Crnu Goru“, rekla je Vujović.

Bonus video: