Tango kamp se vratio da ostane

Adut turističkog ljeta u Kolašinu, 10. Tango kamp, od 10. jula obara rekorde

2184 pregleda 137 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Tango Kamp Kolašin
Foto: Tango Kamp Kolašin

Deseti internacionalni Tango kamp u Kolašinu počinje 10. jula i trajaće 19 dana, značajno duže, u odnosu na ranija izdanja te manifestacije, koja je jedan od aduta turističkog ljeta u tom gradu.

Tango kamp se, nakon pet godina pauze, lani “vratio da ostane u Kolašinu”, a ovog ljeta dovešće, najavljuju organizatori Tango natural Montenegro, 800 plesačica i plesače iz 41 zemlje i preko 160 gradova svijeta. Osim što obara rekord po dužini trajanja, manifestacija će ove godine, kako se očekuje, oboriti i rekord po posjećenosti.

Sa jednog od prethodnih izdanja
Sa jednog od prethodnih izdanjafoto: Tango Kamp Kolašin

“Kolašin je jedno od rijetkih turističkih mjesta koje, makar za jedan ljetnji period, ne mora da gleda u nebo i prati druge okolnosti koje mogu uticati na posjećenost. On ima garantovane goste. Tango kamp se vratio da ostane. Nakon pet godina pauze, kolašinski trgovi i ulice prošle godine su ponovo bili prepuni zagrljenih plesnih parova. Ovogodišnje, deseto, jubilarno izdanje trajaće još duže i oboriti sve dosadašnje rekorde”, objašnjavaju iz Tango natural Montenegro.

Manifestaciju je do sada podržala Opština, a organizatori se nadaju da će isto učiniti i Ministarstvo turizma. Kolašinski Tango kamp je dobitnik Wild beauty award-a crnogorske Nacionalne turističke organizacije (NTO) i jedna od devet manifestacija koje je ta organizacija stavila na spisak onih koje “ne smijete propustiti ako dolazite u Crnu Goru”.

Sa jednog od prethodnih izdanja
Sa jednog od prethodnih izdanjafoto: Tango Kamp Kolašin

Pored svakodnevnih plesnih aktivnosti koje uključuju tango i argentinske folklorne plesove, gosti kampa na raspolaganju imaju i organizovane planinarske i biciklističke ture, sportsko penjanje, streličarstvo, jogu, relaks programe, jahanje, kreativne programe za djecu, koncerte, radionice, predavanja i mnoge druge sadržaje. Kolašinci i turisti moći će da uživaju u pravoj karnevalskoj atmosferi, s obzirom na to da će se veliki dio aktivnosti odvijati na otvorenom.

“Nastavljamo gdje smo stali prošle godine. Ove ćemo otići i korak dalje. Tango kamp i njegovi brojni prateći sadržaji će Kolašin ponovo istaći kao mjesto kreativnog odmora, specifično i različito u odnosu na ostala turistička mjesta u Crnoj Gori”, kaže za Vijesti Darko Dožić, jedan od osnivača manifestacije.

Prema njegovim riječima, gosti kampa su turisti kakvi Kolašinu mnogo znače, budući da je njihov prosječni ostanak i ove godine oko osam dana, dok ima i dosta onih koji su odlučili da ostanu na događaju svih 19 dana, pa i duže. Gosti kampa, podsjeća Dožić, većinu vremena provode u gradu, za razliku od uobičajenih tranzitnih turista.

Sa jednog od prethodnih izdanja
Sa jednog od prethodnih izdanjafoto: Tango Kamp Kolašin

“Činjenica je i da raznovrsni sadržaji koje kamp nudi u Kolašin privlače veliki broj neplesača koji nisu formalni gosti događaja, što ima mnogo dalekosežniji efekat nego da je u pitanju obični plesni događaj. Ovo je razlog zbog kojeg mnogi ljudi koji imaju kuće ili vikendice u Kolašinu produžavaju svoj boravak u gradu. Plesačice i plesači su gosti koji su istovremeno i atraktivna turistička ponuda - njihovo svakodnevno prisustvo na ulicama je prava atrakcija. Mislim da tako nešto nema nijedan grad u Crnoj Gori”, tvrdi jedan od osnivača te manifestacije.

Prema riječima Duška Raketića, jednog od organizatora, posim amaterskih i profesionalnih plesačica i plesača, aktivno učešće u tom događaju će kao i do sada uzeti i veliki broj građana i posjetilaca Kolašina koji budu željeli da uživaju u tangu, ali i raznim drugim sadržajima”.

Pored svakodnevnih plesnih radionica za aktivne plesače, najavljuje on, biće organizovana i škola tanga za potpune početnike, kao i brojne radionice argentinskih folklornih plesova. Tango kamp je, kaže Raketić, idealno mjesto za prve plesne korake.

Sa jednog od prethodnih izdanja
Sa jednog od prethodnih izdanjafoto: Tango Kamp Kolašin

“S obzirom na srazmjeru između broja posjetilaca ovog festivala i broja stanovnika, Kolašin će tih dana biti jedinstven fenomen u svijetu - pravi ‘tango grad’. Potrudićemo se da fotografije i snimci atraktivnog spoja tanga i naše prirode obiđu čitav svijet”, zaključuje glavni koordinator manifestacije Nemanja Stojković.

Na muzičkom dijelu festivala nastupaju značajna imena argentinskog tanga kao što su Leonel Kapitano, Leonel Gaso, Huan Pablo Galjardo, Federiko Aranda, Lusio Klaros, kao i orkestar Tanguango, dok će muziku na plesnim događajima puštati neki od najpoznatijih evropskih DJ-eva.

Bonus video: