Vlatko Stefanovski trio, Džijan Emin i CSO otvorili muzički program festivala Grad teatar

Dvoipočasovni koncert na sceni između crkava iznjedrio je oduševljeni aplauz i ovacije publike, što je rezultiralo sa čak dva bisa

5564 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Grad teatar
Foto: Grad teatar

U prepoznatljivim taktovima pjesama kao što su “Bistra voda”, “Čuvam noć od budnih”, “Kao kakao”, “Jovano, Jovanke”, “Kumova slava” i mnogih drugih, uživala je publika na koncertu u Budvi koji su u srijedu veče održali Vlatko Stefanovski trio i Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Džijana Emina.

Time je i otvoren muzički program 38. festivala Grad teatar. Dvoipočasovni koncert na sceni između crkava iznjedrio je oduševljeni aplauz i ovacije publike, što je rezultiralo sa čak dva bisa.

Tokom koncerta, Stefanovski je otkrio da ove godine obilježava 50 godina karijere, najavio je novi album pod nazivom “Muscle Memory”, te otkrio da će objaviti svoje memoare.

“Ne želim biti pretjerano ambiciozan i zato nisam rekao da slavim već da obilježavam 50 godina karijere. Velika je razlika. Kad slaviš, onda otvaraš šampanjac svaki dan. Ja jubileje obilježavam na razne načine, velika mi je čast što sam od čuvene fabrike žica za gitare, violine i violončela ‘Thomastik-Infeld’ dobio žice sa svojim imenom na kojima sam i večeras svirao. Croatia Records planira reizdanje mnogo mojih naslova, album “Putujemo” će uskoro biti na vinilu. I moj album ‘Mother Tongue’ će takođe biti stavljen na vinil. Novi album izlazi i zvaće se ‘Muscle Memory’. Zabavljamo se, puno putujemo, radimo, veselimo se muzici i životu. Jeste naporno, ali kad pomislimo da ćemo svirati, ništa nije teško,” kazao je Stefanovski, koji sa budvanskom publikom ima posebnu konekciju.

“Žao mi je što nismo na većem prostoru svirali, ja bih volio da smo ispred Starog grada. Ipak, bolje da ostavimo nešto možda i za sljedeći put. U Budvi se već osjećam kao kod kuće, moram biti iskren. Ja svake godine dolazim i to ne samo da sviram”, dodao je muzičar.

Dirigent Džijan Emin izjavio je da je ovaj koncert prvi put izveden prije četiri godine u Skoplju.

“Sve se realizovalo u dogovoru sa Vlatkom, on je meni dao potpuno povjerenje da ja izaberem stvari koje ćemo raditi. Kada sam izabrao listu, on je bio presrećan jer pola ovih stvari nije ni svirao sa triom. Dramaturgija je moja lična jer sam i ja odrastao uz ovu muziku. ‘Leb i sol’ i muziku Vlatka Stefanovskog poznajem po dubini i volim je, uživam u njoj i napravio sam neku svoju vrstu best ofa. Crnogorski simfonijski orkestar je bio nevjerovatno pozitivan, entuzijastičan”, kazao je dirigent.

Bonus video: