Počinje 53. Pjesnička riječ na izvoru Pive

Pobjednice konkursa Teodora Čukić i Jovana Tomić

1508 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koju u kontinuitetu već 53 godine organizuje plužinski Centar za kulturu u saradnji sa Opštinom Plužine, biće održana 19. i 20. jula. Tokom dvodnevnog mitinga poezije nastupiće veći broj pjesnika.

Susreti počinju 19. jula u 17 časova kada će biti predstavljene nove knjige, zbornik radova o Đorđu Nešiću i mladi pisci, dok je za 19.30 zakazano otvaranje izložbe skulptura (posthumno) “Piva koje nema” Mija Mijuškovića. Pola sata kasnije je veče stvaralaca iz Pive kada će nastupiti zavičajni pjesnici, biće predstavljene nove knjige autora iz Pive, a dio će biti posvećen sjećanju na književnika Gorana Petrovića.

Prvi dan pjesničkih susreta biće završen uručivanjem nagrada dobitnicima konkursa “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”. Ovogodišnji dobitnici su dvije mlade, talentovane pjesnikinje Teodora Čukić iz Berana, dobitnica nagrade “Spasoje Pajo Blagojević”, koja je dobila priliku i da objavi zbirku poezije, kao i Jovana Tomić iz Podgorice, pobjednica konkursa “Radule Željko Damjanović”.

Drugi dan susreta počeće u devet časova simpozijumom kritike književnog stvaralaštva Milutina Mićovića, dok je za 15 časova zakazana vožnja brodicom po Pivskom jezeru i predstavljanje knjige prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” Pavla Zeljića.

Svečano poetsko druženje zakazano je za 20 časova, kada će biti predstavljen portret pjesnika Milana Mihailovića, održan miting poezije, dok će u 22 časa nastupiti Ivan Bosiljčić koji će se predstaviti popularnim filmskim i pozorišnim melodijama sa naših prostora. Zavjesu na ovogodišnje susrete u ponoć će spustiti pjesnik Zoran Kostić.

Bonus video: