Promocija knjige "Drug" Maksima Lutovca večeras na Barskom ljetopisu

Posthumno izdanje donosi autorove zapise o šahu i životu uopšte, te predstavlja "istoriju šaha u malom, i života u velikom"

1370 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Knjiga "Drug" Maksima Lutovca biće predstavljena večeras na 37. festivalu Barski ljetopis, u okviru bARS selekcije, na platou Doma revolucije u 21 čas. Knjiga "Drug" objavljena je ove godine, posthumno u izdanju CID-a iz Podgorice, a donosi zapise Maksima Lutovca o šahu i životu uopšte.

"Pred nama je neobična knjiga, knjiga o životu koji je beskrajno polje, kao što je šah beskrajno polje. Neobična knjiga kao što je neobičan i njen autor. Pisana srcem, ali znanjem i promišljanjem, vrhunske pismenosti, pronicljivih zapažanja. Istorija šaha u malom. I života u velikom! Maksim Lutovac knjigu 'Drug' koncipira: od partija šaha i zanimljivih priča – partija života, sjećanja, te je neka vrsta memoara, bolje reći antimemoara. Bez literarnih partija ne bi bila toliko zanimljiva, osim za igrače i tumače šaha. Ovako je zanimljiva i za druge čitaoce. Dvostruka zanimljivost, višestruka značenja. Nauka i literatura", zapisao je crnogorski književnik Miraš Martinović.

On ističe i da je knjiga pravljena u borhesovskom maniru, te da predstavlja svojevrstan lavirint za radoznale.

"Njene staze se udvajaju i spajaju. Šahovski udžbenik, literarna knjiga... Život je kao partija šaha, to na najljepši način kazuje knjiga ’Drug’. Autor se sjeća ljudi, velikih partija, velikih igrača, vrhunskih rješenja, sjeća se malih stvari i malih doživljaja, koji u knjizi dobijaju trajnu dimenziju. Nema malih stvari i nema malih događaja. Autor se sjeća djetinjstva, životnih početaka i pretvara ih u svoj amarcord, trajniji od života, u šah i literaturu", dodaje Martinović.

Maksim Lutovac je rođen 1936. godine u Dapsićima, kraj Berana. Školovao se i radio u četiri grada: Beranama, Kotoru, Beogradu i Baru. Prvak Crne Gore u šahu postao je 1963. godine, a čitavog života bio je impresioniran drevnom igrom na 64 polja. Tako je, pored ostalog, organizovao i sedam velemajstorskih turnira "Sozina", autor je prve knjige o crnogorskom šahu "E4 Crnogorski šah" 1984. godine, koordinator projekta "Šah u škole"... Napisao je još 15 knjiga, među kojima je kapitalno djelo "Šahovski vijenac" i monografija "Bar – grad Feniks".

Bio je i najdugovječniji direktor u istoriji Barske gimnazije, punih 28 godina. Dobitnik je najvećeg opštinskog priznanja – Nagrade oslobođenja Bara, Zlatne plakete Šahovskog saveza Crne Gore i priznanja Zaslužni sportski radnik Crne Gore. Preminuo je 2023. godine, a knjiga zapisa o šahu i šahistima "Drug" izdata je zalaganjem njegovog sina Miluna Lutovca i prijatelja.

Bonus video: