Prilika za najbolje studente

U segmentu KotorArt talenti, postignuća u izvođačkoj umjetnosti prikazali su studenti Muzičke akademije

2336 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa koncerta, Foto: Krsto Vulović
Detalj sa koncerta, Foto: Krsto Vulović

Danas tradicionalni partneri KotorArta u podršci mladih umjetnika jesu dvije obrazovne institucije. Jedna je Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” u Kotoru, čiji đaci svake godine na Svjetski dan muzike najavljuju muzičko putovanje kroz Don Brankove dane muzike, kao svojevrsni predtakt svečanom otvaranju Festivala. Druga je Muzička akademija Univerziteta Crne Gore, čiji najbolji studenti nastupaju u programskom segmentu pod nazivom KotorArt talenti. Ovaj put je najvišu muzičku obrazovnu instituciju u državi predstavljalo sedmoro studenata na koncertu u Crkvi Sv. Duha, u četvrtak, 18. jula.

Muzička akademija na Cetinju više od četrdeset godina obrazuje mlade umjetnike koji postaju nastavnici, dirigenti, odnosno izvođači na nekom od gudačkih ili duvačkih instrumenata, kao i na klaviru, gitari i harmonici. Sa svojim nastavnim programima, Akademija prati savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, a postignuća u izvođačkoj umjetnosti na KotorArtu prikazali su najbolji od svih studenata: klarinetista Gorazd Dobrevski, trombonistkinja Martina Kovačević, violinistkinje Maja Mijanović, Emina Višnjić i Marija Korać, pijanistkinja Manja Radoičić i harmonikašica Milena Drašković. Pred ne baš brojnom publikom studenti su izveli raznovrsni repertoar iz epohe romantizma, 20. i 21. vijeka. Uz klavirsku saradnju pijaniste i prof. Oleksija Molčanova, klarinetista Gorazd Dobrevski (klasa Petar Garić) izveo je kompoziciju Solo De Concours Žila Mukea, dok je trombonistkinja Martina Kovačević (klasa Aleksandar Benčić) izvela Romansu Karla Marije fon Vebera.

Kada je riječ o kamernim ansamblima, nastupio je Trio Abelia koji je radio pod mentorstvom prof. Nataše Popović. Njegove članice - violinistkinje Maja Mijanović i Emina Višnjić i pijanisktinja Manja Radoičić – izvele su intrigantno i zahtjevno djelo, Sonatinu, H. 198 Bohuslava Maritnua. Koncert je nastavljen zaokretom prema romantizmu i kompoziciji Kamija Sen-Sansa. Jedno od njegovih najpoznatijih dijela - Introdukcija i Rondo kapričozo, op. 28 izvela je violinistkinja Marija Korać (klasa Mihail Bereznicki). Koncert Muzičke akademije završen je uz muziku savremenog mladog kompozitora Predraga Radisavljevića. Njegovo djelo Lutke od krvi za solo harmoniku izvela je studentkinja Milena Drašković (klasa Predrag Janković).

Međuresorsna saradnja između Festivala KotorArt i Muzičke akademije Cetinje pokazala se važnom za mlade talente. Uključivanjem studenata u programski koncept Festivala, kojem pripadaju veliki umjetnici svjetske muzičke scene, KotorArt za njih, u perspektivi, značiće daleko više od tek jednog mjesta za predstavljanje. Ovogodišnji segment KotorArt talenti nastaviće se forumom u koji će biti uključeni mladi crnogorski umjetnici kroz debate u vezi s njihovom profesijom i karijerom, konkretno s pitanjima autorskih prava.

Bonus video: